Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
CrossLandsvägMTBÖvrigt

Testat: Jabra Sport Pulse Wireless – puls och ljud via örat

JabraSportPulseWireless-lurarJabra Sport Pulse Wireless är något så ovanligt som ett par träningshörlurar som innehåller en pulsmätare, vilken kommunicerar med din mobil via Bluetooth eller NFC. Pulsmätaren sitter i den vänstra öronsnäckan och pulsen mäts via innerörat.

Jabra Sport Pulse Wireless är gjorda för att klara träning och är skyddade enligt kapslingsklass IP55, och som sådana så är de både dammskyddade och spolsäkra. Det sistnämnda innebär att de klarar att utsättas för 12,5 liter vatten per minut under minst 15 minuter utan att ta skada. I praktiken innebär det alltså att de utan problem klarar av ett riktigt svettigt träningspass, och att de inte slutar upp att fungera även om du skulle råka ut för lite regn när du är ute och cyklar eller löptränar.

Även passformen är naturligtvis viktig för sådana här lurar, och här har Jabra verkligen tagit i ordentligt. Med i paketet skickar man nämligen med öronsnäckor i fyra olika storlekar som ska passa öron av olika storlekar. Snäckorna är dessutom utformade så att de ska sitta kvar även under riktigt tuffa träningspass. De två lurarna sitter ihop via en sladd, och längden på den sladden kan anpassas med en medföljande klämma för att du ska få till en optimal passform.

På sladden som hänger från den högra luren sitter en knappsats med vilken du kan ställa in volym, hoppa mellan låtar, och svara i telefon med mera under ditt träningspass. På den vänstra luren sitter dessutom en knapp vilken du kan trycka på för att få status uppläst av en mänsklig röst så att du slipper att hala fram din telefon i tid och otid för att hålla koll på hur du ligger till distans-, tids- och pulsmässigt.

I paketet följer det med en USB-sladd vilken du kan koppla in och ladda Lithium-Jon-batteriet som driver lurarna.

Jabra har tagit fram en egen träningsapp vid namn Jabra Sport Life, vilken finns både för Apples IOS-enheter och för Androidenheter. Den ger i princip alla de data du kan tänkas behöva under ett pass, som avstånd, genomsnittlig hjärtfrekvens, förbrända kalorier, och så vidare.

En intressant detalj med Jabras app är att det går att välja om den ska mäta avstånd via telefonens GPS eller pedometer. Det sistnämnda är alltså en stegmätare, och väljer du den mätmetoden så kan appen mäta tillryggalagt avstånd även om du tränar på ett löpband, och alltså inte rör dig ur fläcken rent geografiskt. Vi testade, och mätningen var onekligen mycket exakt på löpbandet, även om det inte fungerar fullt lika väl på cykeln.

Det finns idag en mängd olika sätt att registrera hjärtfrekvensen för att sedan kunna analysera ditt träningspass. Traditionellt sett har man använt olika typer av pulsband, som kommunicerar med pulsklockor, mobiltelefoner och andra enheter via kommunikationsstandarder som Bluetooth, Bluetooth Smart, ANT, och ANT+. Jabras lurar går att koppla upp via Bluetooth, men även via NFC. Apples iPhone 6-modell har förvisso NFC inbyggd, men då Apple låst sitt NFC-chip till betalningstjänsten Apple Pay så går det inte koppla upp hörlurarna via det protokollet, utan du får nöja dig med Bluetooth, men det fungerar mycket bra, och begränsningen i Applevärlden är inget reellt problem.

Annons

Jabra anger att lurarna, förutom med Jabras egen app, även fungerar ihop med appar som Strava, Runkeeper, Endomondo, MapMyFitness och Runtastic. Under vårt test testade vi lurarna ihop med Runkeeper, Endomondo och Strava med mycket gott resultat.

För att kontrollera pulsmätarens korrekthet så testade vi att mäta pulsen parallellt under testet med hjälp av en traditionell pulsmätare som var inbyggd i ett löpband. Den angivna pulsen på löpbandets display visade sig under hela vårt test vara helt identisk med den angivna pulsen uppmätt av lurarna.

De allra flesta som köper träningslurar är inte bara intresserade av att ta telefonsamtal via lurarna, utan i ännu större utsträckning intresserade av att lyssna på musik, och det går naturligtvis också bra. Rent generellt kan vi här konstatera att lurarna ger klart godkänt ljud med framförallt bra diskant- och mellanregister. Även basen får godkänt, även om den delen av ljudregistret inte når riktigt lika högt som diskanten och mellanregistret. Trevligt i sammanhanget är också att de här lurarna inte heller läcker ljud i någon större utsträckning, vilket gör att du håller din musik för dig själv om lurarna exempelvis används på ett gym.

Avslutningsvis kan vi konstatera att Jabra Sport Pulse Wireless är en riktigt trevlig produkt som ger dig bra hörlurar som kan användas för att svara i mobilen och lyssna på musik, men framförallt ger dig smidig pulsmätning och hopkoppling med många bra träningsappar i din mobiltelefon utan krav på pulsband runt bröstet.

Den enda egentliga nackdelen med den här produkten är priset. 1 800 kronor svider nämligen en del om du inte är fullt så seriös med din pulsmätning.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.