Ställ om rytmen till Vätternrundan

Kost/Hälsa 13 Jun 2016

Att veta när och vad man ska äta är inte alltid lätt, speciellt inte om det gäller att cykla fort mitt i natten. Vår nutritionsexpert Tommy Ivarsson förklarar hur man bör lägga upp kosten inför Vätternrundan.

För Vätternrundan är grundtipset att ställa in sin ätklocka under 3 dagar inför start. Vår hunger styrs nämligen främst av en cirkadisk rytm och vi blir då alltid hungriga vid de tidpunkter då vi vanligtvis äter. Även hormonet insulin utsöndras ungefär 15 minuter innan vi vanligtvis äter, då tillsammans med ghrelin och ett par andra hungerökande hormon som tillsammans förbereder kroppen på att behandla maten som ska komma.

Nackdelen när du är ute och cyklar är att dels kommer magen knorra när du inte vill det, samtidigt som en liten dos insulin under aktiviteten sänker blodsockret lite och du kan få den där känslan av att plötsligt vägga, men sen “kommer du tillbaka”. Ett fenomen som vissa beskriver som att ta fram pannbenet och så släpper det sen. Det handlar många gånger, inte alla givetvis, men många, om ett påslag med insulin för att du är vid en tidpunkt som du vanligtvis äter på. Ditt blodsocker sjunker lite, lite och du kommer bli trött en stund, troligtvis sänks intensiteten och din kropp hinner pusha upp blodsockret igen så det löser sig oftast inom en kortare tidsperiod.

Just på grund av detta så bör du se Vätternrundan ur ett nutritionellt perspektiv och anpassa måltidsfrekvensen under 3 dagar inför start så att den passar loppet. Det är ju väldigt olika från grupp till grupp, men de flesta team/cykelgrupper kör åtminstone 1-2 planerade stopp. Och vet man ungefär när de ska ske så kan man passa på att anpassa kosten innan så att det blir naturligt att vara hungrig vid stoppen på ett par minuter och att då slänga i sig en bar eller liknande.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.