Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Träningstips

Cykling på is och i dåligt väder

Väderprognosen säger att vintern kommer behålla sitt grepp om Sverige ett tag till. Kylan och isiga vägar kan få den mest härdare landsvägscyklisten att stå över både ett och två träningspass och för den seriösa blir det istället trainern som blir valet, men för den som inte är lika ambitiös blir antalet träningspass kanske inte lika många som de borde blivit.
Men med rätt kit för vintern och några god råd angående säkerheten så går det faktiskt utmärkt att ge sig ut och träna utomhus och få samma härliga upplevelser som på sommaren. Många tränare och veteraner anser till och med att de som tränar ute under vintern blir lite mentalt hårdare och har bättre förutsättningar för att lyckas på sommarens tävlingar som inte alltid bjuder på strålande sol och medvind.

Så hanterar du isen

isig_vag0

Frost och svart is kan överaska till och med den som är riktigt försiktig, speciellt lätt är det att trilla dig under kalla men soliga dagar, då solen kan smälta snön i vägkanten som rinner ut på den kalla asfalten och fryser till.

Extra farligt är detta i skymningen när temperaturen ofta börja sjunka eller i skuggiga partier.
Om du cyklar under dessa förutsättningar bör du vara extra försiktig och helst hålla dig till vägar som är grusade eller saltade. Saltet har dock nackdelen att påskyndar rostning så se till att skölja av din cykel ordentligt när du kommer hem.

Annons

Andra farliga platser utmed vägen kan vara områden som ligger öppet. Till exempel där det saknas omkringliggande skog eller häckar. Vinden kommer här åt bättre och kyler ner asfalten och det är lättare att det fryser på. Så håll alltid blicken på vägen och leta efter isfläckar så att du hinner svänga runt dem innan det är för sent.
Om du ser faran för sent är det säkrast att inte göra något förhastat – sväng eller bromsa definitivt inte. Om du råkar ut för is i en sväng under en nedförsbacke har du tyvärr inte mycket att välja på. Be en snabb bön och hoppas på det bästa.

Cykla på blöta vägar
Att cykla när det regnar kan faktiskt vara riktigt roligt, i alla fall om du har bra kläder. Men var försiktigt, det gäller att tänkta lite extra säkerhet. Tänk till exempel på att dina bromsar blir sämre när det är blött och din bromssträcka blir längre. Extra känsliga är färgbromsar som bromsar mot kolfiberfälgar.
De vita vägmarkeringarna har också en tendens att bli väldigt hala när de blir blöta, något som de har gemensamt med brunnslock och kullersten, så var extra försiktigt när du kör över dem, speciellt om du svänger eller bromsar. Säkrast är att undvika dem helt, men om det är något alternativ bör du sikta på att köra rakt över dem.

bild 2

1 kommentar

  1. Att träna på is kan även träna upp balansen på cykeln. Hade en diskussion med ryska banlandslaget om deras träningsmetoder och ett moment var att på vintern ta sommarcykeln ut på sjöisen. Inledningsvis föll de som en treåring som åker skridsko första gången. Efterhand lärde de sig parera och skapade ovärderlig kontroll och balans över cykeln.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.