Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylbloggen

Shimano Ultegra RX – bakväxel med clutch-teknik

Shimano har då officiellt lanserat en bakväxel – med ett öga på den allt mer tilltagande grus-trenden – för “landsvägen”: Ultegra RX med släpkoppling. Finessen innebär att kedjan stabiliseras och inte tillåts piska runt vilt under exkursioner efter att asfalten slutar och grusstugen börjar. Med andra ord är Ultegra RX ämnad för alla och envar som lystrar till äventyrs-, gravel- och cyclocross-cykling.

Tekniken med släpkoppling kommer från mountainbike-sidan, där den varit en vital del och milstolpe för att utveckla 1x-drivlinor och popularisera kassetter med bredare spann. Men Ultegra RX har skapats för att kunna hantera vevpartier med dubbla kedjehjul.

Shimano Ultegra RX: 800 till vänster för kassetter upp till 28 tänder - 805 till höger för kassetter med 34-tänders toppkugg.
Shimano Ultegra RX: Modell 800 till vänster för kassetter upp till 28 tänder – 805 till höger för kassetter med 34-tänders toppkugg.

Kommer vi få se en mer fokuserad och dedikerad 1X-grupp från Shimano framöver? Vem vet, men det är nog ingen högoddsare att de har fullt fokus på vad som händer i cykelvärlden. Kom ihåg när de lanserade den första XTR-gruppen 1992. Över en natt blev ett helt gäng med kreativa garagefirmor med tillgång på en CNC-maskin och svarv arbetslösa. Alltså. När Shimano gör något så gör de det med eftertryck.

1522741640890

Annons

Just nu finns RX800/805 som Ultegra-växeln heter på Shimano-språk, i två olika varianter. En med medium-cage som hanterar kassetter upp till 28 tänder och en med längre cage för kassetter upp till 34 tänder. Både mekaniska och Di2-växelsystem kommer erbjudas med en RX-växel.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=3uGEtC6gjac&w=560&h=315]

Läs mer på Shimano:s hemsida

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på två och fyra hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.