Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylbloggen

Ett klassiskt fynd bland annonserna

Ja, vi går rätt på det. Trek Y-Foil tillverkades bara under två år – 1998 och året efter och fyller alltså två decennium i år. Ideén bakom den strömlinjeformade kolfiberramen var förutom att minska luftmotståndet också att fungera dämpande. Den lång “armen” som fixerar sadeln var tänkt att absorbera vibrationer från vägen.

Och det fungerade bra. Så bra att UCI – det internationella organet som övervakar, sanktionerar och allmänt styr, ställer och oannonserat kontrollerar att sadeln sitter horisontellt på millimetern före ett viktigt tempolopp i Tour de France, gör lite som de vill i cykelsporten.

Så de bannade alla ramar som saknar ett sadelrör inom ramen (höhö) för UCI-tävlingar. Orsak? De gav ett “unfair advantage“. Softride och Zipp var ett par andra manufakturer som tillverkade trevliga ´beam bikes´.

Jaja. För alla oss som vill ha en fördel framför de med sadelrör, så dök den här trevliga Y-Foilen upp på Blocket:

Annons

Storlek? 56 centimeter. En gångbar storlek för de allra flesta i vårat avlånga land. Draperad i dåtidens finaste såsom Shimano DuraAce 7900(?), Rolf VEctor-hjul och en Giro-sadel.

Y? Y not? Läs mer här i annonsen

 

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på två och fyra hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.