Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Okategoriserade

De tolv backarnas träningspass

Jag var ledig från jobbet igår och solen sken så det var som upplagt för ett långpass. Farmor och farfar tog hand om barnen och jag drog till Jönköping för att tillsammans med Anders träna på banan inför Rapha 12 Hills. Klicka på länken om ni vill se karta m.m. Banan går i två loopar där den första är 5 mil och innehåller 4 av backarna och den andra loopen är 11 mil med resterande 8 backar. Vi valde att börja med 11 mils rundan då Anders hade en tid att passa. Vi fick en grym tur med hårda backintervaller innan Anders avvek och jag fick ta mig an den kortare loppen själv. Med för lite energiintag blev det en rejält jobbig upplevelse och jag hade inte mycket kvar i benen på slutet. Huvuddelen av backarna går knappt att ta sig uppför utan att pulsen rusar upp på hård intervallnivå och mjölksyran kommer krypande i låren. Möjligen kan detta förhindras om man har en riktigt lätt växel men det hade jag inte igår. Kommer man till Jönköping på lördag med 53/39 fram och 11/25 bak vill det till att man är stark i benen.

Här kommer min recension av backarna och vad ni lyckliga som fick en plats har att vänta er på lördag. Jag sätter betyg på backarna med skala 1-5 där 1 är lite jobbigt och 5 är grisjobbigt.

1: Muur de Skinnersdal: Vandringsled med grus som bitvis är ganska löst. Kräver lite teknik för att få fäste där det är som brantast. Jobbig backe som kan bli en speciell upplevelse med 90 lag. Blir det regn så blir det här en brutal start på äventyret. Betyg: 4.

IMG_6312

2: Col du Baksida: Börjar ganska flackt på asfalt, övergår i grus som ett kort avsnitt brantar på ganska rejält. Betyg: 4.

3: Alp de Norra Kleva: Årets alternativ börjar med två korta men BRANTA tvärgator från Grännavägen innan man får ta sig an Klevaliden. Den här sträckningen är ännu jobbigare än förra året. Betyg: 5.

4: Alp de Gestra: Börjar med Kaxholmsbacken som alla som kört Vätternrundan upplevt. Efter ICA på toppen av den backen viker man av vänster och får snart fortsätta med lika mycket backe till fast brantare. Fantastisk utsikt på toppen med både Landsjön och Vättern. Betyg: 3.

IMG_6314

5: Col du Målskog: Asfalt, inte en av de jobbigare. Betyg: 3.

6: Muur de Ebbarp: Asfalt, rakt upp med en avslutning på grus. Här gäller det att få ner kraften i backen. Betyg: 5.

7: Klerebodammen: Asfalt, ganska lätt backe. Betyg: 2.

Kaffepaus vid Habo Kyrka. Betyg: 1.

Annons

IMG_6291

8: Mont Komosse: Asfalt. Lång backe som man tror tar slut flera gånger innan man är uppe. Betyg: 2.

IMG_6299

9: Sa Orrnacken: Finfin grusbacke utan större svårigheter eller branter. Betyg: 3.

10: Mont Taberg: Ännu en klassiker med asfalt. Brant i början, lite flackare mitt på och grisbrant på slutet. Betyg: 5.

IMG_6304

11: Muur de Georgslid: Asfalt. Börjar med en vägg som turligt vis flackar ut något. Betyg: 4.

12: Col de Reservoir: Asfalt. Villagator som övergår i mindre cykelväg genom stadsparken. Inte jättebrant som tur är. Sista backen där man ser Spira och målgången från stämplingen. Betyg: 3.

IMG_6307

Det här kommer bli en härlig och jobbig cykelupplevelse på lördag. Bara hoppas vi får fint väder och bra ben.

IMG_6309

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.