Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Cykligare

Det är märkligt

Att så många bilister tror att lämna företräde inte gäller dem eller inte gentemot cyklister. Idag har jag återigen varit nära att råka ut för en olycka på väg till jobbet.

Den här gången handlade det som så ofta om att vara först in i en rondell. På min pendlingsväg återfinns en rondell eller cirkulationsplats som det ju egentligen heter som befinner sig i slutet av en nedförsbacke. Det leder till att min fart på väg in den normalt är strax över de trettio eller så. Till saken hör att det är god sikt även på avstånd vilket gör att jag kan “satsa” om det är tomt. Det var det idag, från båda håll faktiskt. Jag sneglade på mätaren som visade 32 km/h och med den farten kan man ta mig igenom ungefär lika fort som en bil om cykeln “vickas” igenom istället för att svänga så mycket.

Men si det gick inte. För det kom en bil, inte från höger och inte från vänster. Bakom mig kom den. Och KÖR FÖRBI på väg in i rondellen när jag har framhjulet runt en meter in eller så varpå jag tvingas bromsa mycket hårt och gå ut till höger eftersom jag ser en vit flygel dyka upp i ögonvrån. Sen får jag bromsa ännu mer eftersom bilen tyckte att det var obehagligt hög fart att passera cirkulationsplatsen i. Så idioten inte bara kör om mig, hon sänker farten dessutom!

Sommarbild, för att inte bli alltför deprimerad, av den aktuella rondellen. Som synes är man som cyklist väl synlig på väg in i den
Sommarbild, för att inte bli alltför deprimerad, av den aktuella rondellen. Som synes är man som cyklist väl synlig på väg in i den

Sen går det inte mer än åttio meter till sen är det dags att bli förbannad på riktigt. Får nämligen för andra gången idag testa hur väl mina bromsar fungerar och om det verkligen är halt. Har nu passerat ett tankställe på högersida och där finns en väg och utfart. Den utfarten har tydligt markerade “hajtänder” målade på asfalten som visar vad bilar som lämnar företräde skall stanna. Det är bakom dessa bilar och andra fordon skall befinna sig vid stopp  kan jag informera alla om som inte är bekanta med regelns. De skall INTE stanna tvärs över cykelvägen för att de skall se lite bättre! Jag tvingas köra runt bakom bilen men där är en hög trottoarkant så där kan jag inte köra fritt och på trottoaren har jag för övrigt inte att göra.

Jag skrek: men för HELVETE! 

Annons

Samt hytte med näven och pekade demonstrativt på vägmarkeringen.

Sen lugnade jag hastigt ned mig. Morgonen var för bra för att ödsla bort på idioter. Det är synd att så många av dem sitter bakom en ratt och det är synd att det hade räckt med att jag vinglat i den tidigare episoden med kvinnan i den vita bilen och jag hade legat, högst troligen skadad, på marken istället för att plita på dessa rader.

Jo, trafikregler gäller alla men extra noga är det faktiskt om man befinner sig i något som kan tänkas skada andra.

/ J – undkommande

John Wikström
Bloggen som lämnar spår såväl i skogen som på vägen och möjligen i själen. Jag är en entusiastisk cykelmotionär med smak för det mesta inom cykel. Humlan som inte kan cykla men gör det ändå. Huvudsakligen trampas stig och nöts asfalt i Småland. Detta kryddas med motionslopp med jämna mellanrum samt någon enstaka tävling. Även pendlings- och transportcykling bedrivs frekvent och det händer också att jag engagerar mig i trafikfrågor. Sen bjuds understundom på texter om övrig träning samt funderingar kring livet, universum och allting. Välkommen!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.