Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Cykligare

Den stora snackisen

Först tänkte jag inte kommentera det hela men ja, jag måste!

För den som har missat det pågår Tour de France nu. Den stora cykelhändelsen även om den i år fick massiv konkurrens av en minst lika spännande Giro d’Italia.

Dramatiska första dagar har det varit. Först regnar det under startdagarna i Tyskland. Såpass att ett par övertända cyklister däribland ett par spanjorer vurpar bort sig redan på den inledande tempoetappen i Düsseldorf. Närmast nybörjaraktigt då de satsar för mycket in i en bevisligen såphal kurva. En av dem var Moviestars Valverde som knäckte knät och vips hade Quintana en viktig hjälpryttare mindre. Förutom det hände det att förhandsfavoriten och de senaste årens gigant Chris Froome tog ett antal sekunder på de värsta konkurrenterna redan på första etappen med sin sjätteplats. Genast började det mumlas på sociala medier om att TdF var avgjort. Sky är överjäkliga på att bevaka ledningar men riktigt så långt behöver man kanske inte sträcka sig. Mycket kan hända och det visade sig snart.

Vurpor blev det sen fler av och man kan fråga sig vad det förutom vädret som gör att det är fler som vurpat på TdFs inledande två etapper än på hela Giro d’Italia? Bland annat så var just nämnda Froome indragen i något som kunde ha ändrat loppets karaktär då han och flera andra favoriter däribland Richie Port och förra årets tvåa Romain Bardet gick i backen redan på etappen dagen. Den vurpan fick inga stora konsekvenser som tur var.

Men en vurpa har stötts och blötts mer än andra och är när Mark Cavendish går i backen under en synnerligen stökig spurt i förrgår under Tourens fjärde etapp. Det hela föregås av en en större klungvurpa någon kilometer tidigare då ett par av kandidaterna till etappsegern får förhinder, bland andra Kittel.

Vad som händer är att den regerande världsmästaren, mediefenomenet och det stora affischnamnet Peter Sagan påstås ha gett Mark Cavendish en armbåge varpå han gick i backen och raskt blev påkörd av John Degenkolb och Ben Swift. Cavendish bröt saker, bland annat något åt axeln eller skulderbladet till och fick bryta.

Den numera berömda eller snarare ökända situationen
Den numera berömda eller snarare ökända situationen

Jag ämnar inte gå in på alla detaljer då det gjorts nästan överallt vid det här laget. Men juryn beslutade på oklara grunder att helt enkelt diska Peter Sagan. Armbågen bortser de ifrån och tur är det då en närmare granskning av slow motion-upptagningar och närbilder visar att den aldrig träffar utan är ett instinktivt försök från den slovakiske världsmästaren att hålla balansen efter att “Cav” och han stött ihop. Armbågarna ut för att hitta balans och skydda styret och även vänster knä åker ut när Sagan kryper ihop. Allt sker på hundradelar av en sekund i bortåt 65 km/h. Tid för eftertanke finns knappast.

Istället tar de fasta på regeln som säger att man inte får byta linje och flytta sig i sidled under  de sista 250 m av en spurt. Det gör förvisso Sagan tydligt men det gäller alla andra i den här lite “skitiga” spurten också. I konsekvensens namn borde därför alla utom en eller två i den här gruppen blivit diskvalificerade. I den sekvens som leder fram till kraschen försöker Sagan att ta hjul på den senare vinnaren Dèmare. Det gör Cavendish också men ligger strax bakom men kommer i högre fart och satsar på en obefintlig lucka till höger varpå saker blir som de blir. En typisk spurtvurpa i hög fart enligt mig.

Men juryn beslutar att statuera exempel med Sagan i ett försök att få till säkrare klungspurter. Missriktat i det här fallet och en av de värsta syndarna därvidlag är för övrigt den man som gick i backen hårdast, Cavendish. Han har varit inblandad i mången omtalad situation med otäcka resultat. Ett exempel är duellen med Tom Veelers under TdF 2013. Det kan dock kvitta i det här fallet.

Annons

Det som skär i ögonen är farten med vilken beslutet kommer. Juryn kan inte ha granskat bilder och filmer särskilt länge. De verkar ha agerat på samma känslomässiga sätt som André Greipel gjorde direkt efter målgång då han ondgjorde sig över Sagans handlande. Till skillnad från juryn ändrade han sig emellertid efter att faktiskt ha sett bilderna.

Juryn fattade fel beslut på märkliga grunder anser jag!

Sen väcker inkonsekvensen frågor. Varför just Sagan och varför just den här gången? Skall den här nya linjen hållas lär det inte bli många spurtare kvar. Vi får se hur det hela utvecklas framöver.

Och för olyckskorparna som sade det hela var över kan ju titta en gång till på Fabio Arus attack upp till La Planche des belles filles igår. Förvisso fick Froome överta den gula ledartröjan som han plägar göra på de första bergsmålgångarna men konkurrenter finns även om bland andra Nairo Quintana och Alberto Contador och  inte såg så explosiva ut.

Men som det brukar heta, det är långt till Paris!

/  J – rapporterar från soffan

#cykligare #knivesandbikes

 

John Wikström
Bloggen som lämnar spår såväl i skogen som på vägen och möjligen i själen. Jag är en entusiastisk cykelmotionär med smak för det mesta inom cykel. Humlan som inte kan cykla men gör det ändå. Huvudsakligen trampas stig och nöts asfalt i Småland. Detta kryddas med motionslopp med jämna mellanrum samt någon enstaka tävling. Även pendlings- och transportcykling bedrivs frekvent och det händer också att jag engagerar mig i trafikfrågor. Sen bjuds understundom på texter om övrig träning samt funderingar kring livet, universum och allting. Välkommen!

2 kommentarer

  1. Mycket bra analys. Håller med till 100%
    Rätta docktill artikeln så Peter Sagan blir slovak igen. 🙂

    1. TACK! Kan nog inte ens skylla på tryckfelsnisse. Det är bra med uppmärksamma läsare, det uppskattas 😀

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.