Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Cykelcross

VM-guldet försvarades efter däck-massaker i Luxenburg

Banan på cykelcross-VM i Luxenburg hade fram till lunchtid idag varit frusen och extremt hal, med en väldig massa krasher som följd.

När marken tinade inför herrelitens lopp uppenbarade sig dock ett nytt hinder, för nu blev banan inte bara slirig utan också full av vassa stenar som tittat fram ur tjälen. Resultatet blev mängder av punkteringar, och på en timme mer eller mindre halverades centraleuropas bestånd av Dugast-tubdäck.

Flera åkare talade efter målgång om upp emot fem punkteringar, och med all sannolikhet var det också en punktering som fällde avgörandet i loppet.

Foto: Tim de Waele
Foto: Tim de Waele

Mästaren kom tillbaka

Igår frågade vi oss ju hur det stod till med huvudfavoriterna Mattieu van der Poel och Wout van Aerts form, och från start verkade bara en av dem ha prickat in densamma.

Van der Poel gasade nämligen ursinnigt under första varvet och ingen kunde följa, medan van Aert under inledningen sladdade lite och såg både osäker och trött ut. Då trodde nog de flesta det var avgjort redan, eftersom banan borde passa den tekniskt skicklige van der Poel mycket bra.

Van Aert fick dock ordning på maskineriet, och ganska snart var låg han ensam och jagade ledaren, för att till slut kunna täppa till luckan helt. De två låg då tillsammans ett tag, innan van der Poel fick en mycket illa tajmad punktering, där han tappade 20 sekunder på van Aert innan han fick en ny cykel. Efter det var loppets segrare klar, och van Aert kunde försvara guldet från i fjol.

Svenskarna då?

Annons

I U23-klassen tidigare under dagen hade vi Henrik Jansson och David Eriksson på startlinjen.

Henrik Jansson såg ut att få en mycket bra start, men en kort bit in på första varvet fick han problem, och fick börja om längst bak i klungan. Han hämtade dock upp det till en 40:e-plats i mål, av 54 startande.

David Eriksson fick dessvärre bryta loppet, och vi vet i skrivande stund inte av vilken anledning.

I täten på loppet var det holländaren Nieuwenhuis som körde hårt från start, och den enda som kunde följa under inledningen av första varvet var dansken Simon Andreassen (som bland annat visade hur man ställer ett skåp under Malmöcrossen innan jul).

Han fick dock betala för det och slå av, och sladdade sedan ned till en 8:e-plats i mål, medan Nieuwenhuis körde ensam och överlägsen mot en säker seger. Bakom honom vurpades och sladdades det till höger och vänster på den svåra banan, med mängder av omkastningar som följd. Silver och brons hamnade till slut i Spanien och Nederländerna, med samtliga belgare utanför pallen.

Läs mer: Veckans träningspass
Läs mer: Damklassen på CX-VM avgjord
Läs mer: Skoda Cycling Team söker nya rekryter

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Dramatiskt i cykelcross-VM, och snart dags för svenskarna

Close