Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Träningstips

VILKEN ALTERNATIVTRÄNING SKA MAN KÖRA?

Nu när midvinternattens köld är hård finns det goda anledningar att testa lite alternativträning! Dels kan det vara ett skönt avbrott från cyklingen, och dels finns det fysiologiska fördelar som heller inte är att förringa. Låt oss kasta ett öga på de huvudsakliga alternativen, för att se vad de kan erbjuda en kylslagen men träningssugen cyklist.

Foto: Nisse Schmidt/Vasaloppet
Foto: Nisse Schmidt/Vasaloppet

1 LÄNGDSKIDOR

VARFÖR DÅ?

Frågan är om inte längdskidor är den allra förnämsta formen av alternativträning, den som har de allra vassaste fördelarna. Det är också många framgångsrika cyklister som praktiserat det under vintern, Greg Lemond, Fabian Cancellara och Edvald Boasson Hagen (naturligtvis) för att nämna några. Längdskidåkning är heller inte bara ett slags halvblekt substitut till cykelträningen, utan det finns saker man vill ha som cyklist som man ofta kan träna ännu mer effektivt på skidor. Som exempel kan nämnas syreupptagningsförmågan, vilket är väldigt bra att lägga kraft på att träna under vintermånaderna. På skidor använder man i stort sett hela kroppen, så det är ganska enkelt att ligga på en väldigt hög intensitet ganska länge utan att några enskilda muskler surnar så att man måste slå av på takten. Därmed är det inte så svårt att tillbringa rejält med tid i den zonen där man utvecklar syreupptaget, och man kan få en fin utveckling. Detta gäller kanske i synnerhet om man kör fristil, där det nästan är svårt att köra med låg intensitet enligt vår erfarenhet. Det är också en anledning till att skidåkare ofta har bland de högsta uppmätta syreupptagen.

Som om det inte var nog är skidåkningen en slags härlig fusion av träning i bålstabilitet, balans, koordination, samt både försummade överkroppsmuskler och klassiska cykelmuskler som säte och lår. Därtill är det väldigt skonsamt, och man kan ofta köra förhållandevis hårt utan att behöva ägna ett halvår åt tillvänjning först. Det är klart att man kan bli skadad om man går ut för hårt, men i jämförelse med löpning är det en sport där det är klart enklare att nå till den punkt där man kan träna relativt mycket och hårt utan att dra på sig överbelastningar.

VARFÖR INTE?

Även om det inte sliter så mycket tar det såklart en stund att lära sig rätt teknik om man aldrig har hållit i ett par stavar, och då kan det kanske kännas lite bökigt. Springa och cykla är svårt att misslyckas totalt med rent tekniskt, men skidor kräver lite mer av utövaren. Om man sedan lägger till vallningsproblem och snöbrist så drar det ned skidåkningen från en solklar förstaplats som alternativsport, till ett mera jämnt race mot övriga konkurrenter.

 

2 LÖPNING

VARFÖR DÅ?

Löpning är troligen den vanligaste alternativträningen, men samtidigt som den erbjuder väldigt fina effekter för en cyklist så är det också en väldigt riskabel sport där det är väldigt lätt att drabbas av överansträngningar och liknande skador. Men om vi först tittar på vinsterna så är en väldigt viktig sådan att löpning är bra för veka och urholkade cyklist-skelett, just genom att det inte är en så mjuk och skonsam sport. Om man låter kroppen anpassa sig till löpningen så kan det nämligen leda till en förbättrad skeletthälsa, medan cykling genom sin avsaknad av detsamma kan vara en del i att man utvecklar låg bentäthet och benskörhet.

Dessutom är löpning en enkel och tillgänglig sport, och om man lyckas bygga upp en tillräckligt stabil grund för att också kunna köra hårt i löpspåret så kan många träna exempelvis syreupptag ganska effektivt. Om man exempelvis är inte har kört tillräckligt mycket cykel för att kunna tillbringa mycket tid på hög intensitet, så är det inte ovanligt att man har lättare att pressa sig längre och hårdare i löpning, med högre puls under längre tid. Detta är dock individuellt, och exempelvis skidåkning aktiverar mer muskler än löpning.

VARFÖR INTE?

Annons

Skaderisken är väldigt stor. Kanske i synnerhet för en vältränad cyklist som ofta är i tillräckligt god form för att kunna kämpa sig igenom ett ganska hårt löppass, men sällan har den grenspecifika muskulaturen eller lokala fysiologiska anpassningen som krävs för att inte bli ett vrak dagen efter, med vader som knappt bär till toaletten. Om man bara vill köra lite mysig alternativträning medan snön smälter bort är det kanske inte så lockande att behöva börja med att jogga i två kilometer, och ägna halva vintern åt att bara bygga upp tåligheten mot träningen. Inte när man är van att kunna köra lungorna ur sig på cykeln ena dagen, och sedan vakna upp och gasa igen nästa dag, om än med lite mindre sprutt i benen.

Många tänker inte på löpning som en tekniksport, men om man ska lära sig att springa utan att bli skadad finns det en hel del att vinna på att tänka lite på löpsteget. Att älga fram med sjumilakliv är ett perfekt recept för att dra på sig skador, så sträva efter att sätta ner foten under dig istället för framför dig, med en stolt och lätt framåtlutad hållning och lite kortare fotisättningar. Du ska heller inte kollapsa vid varje fotisättning, utan använda bålstabiliteten för att få lite mera tryck i steget, även om du naturligtvis ska ha ett avslappnat steg.

 

3 SIMNING

VARFÖR DÅ?

Simning är en sensationellt bra vintersport för cyklister, och precis som skidåkning är det en idrott där man tränar en stor del av kroppen på ett väldigt skonsamt sätt. Det är också en sport som man har ganska goda chanser att kunna fortsätta med någon gång i veckan även under cykelsäsongen, utan att det går ut över cykelpassens kvalitet. Richie Porte är en av proffscyklisterna som är en hängiven simmare, för att ta ett exempel.

Enligt vår erfarenhet är det ganska svårt att belasta hjärta och lungor på samma sätt i bassängen som det är inom exempelvis skidåkning, eftersom man inte använder de stora musklerna i ben och säte på samma sätt som på skidorna. Men istället får man en bra träning av många delar av kroppen som försummas när man sitter på cykeln, och konditionen hålls i alla fall vid liv genom simningen. Delvis beror också den lägre pulsen när man hårdkör i bassängen – i förhållande till på land – på faktorer som att man har en horisontell kroppsposition och att vattnet leder bort värme effektivt.

Simning kan också vara en perfekt aktivitet när man har en cykelskada, eftersom chansen är stor att man ändå kan simma relativt obehindrat, och hålla igång utan att tappa för mycket.

VARFÖR INTE?

Det krävs en del teknik för att få ut det mesta möjliga av simträningen, i synnerhet om man ska ta sig an frisimmet. I det sistnämnda kan man enligt vår erfarenhet också bli ganska begränsad av sina klena simmuskler, där armarna blir som spaghetti efter en liten stund, trots att man knappt bränt ett halvt wienerbröd. Men detta är som så mycket annat individuellt, och det är ingen tvekan om att simning är en fin och skonsam vinteraktivitet, som kan ge en ensidigt tränad cyklist en klart mer allsidig kropp.

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Lisa Nordén, Calle Friberg och Henrik Sparr blir Team HiQ

Close