Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Intervjuer

“Målet är att kvala till OS” – vi pratar med Wengan om den kommande säsongen

bg1_2
Matthias Wengelins stora fokus för den här säsongen är att kvala in till OS i Rio 2016. Vägen dit går via många internationella tävlingar och hel full världscupsäsong.

På lördag avgörs Lidingöloppet MTB som blir den första större MTB-tävlingen för säsongen på hemmaplan. Men för Matthias har säsongen redan varat ett tag.

”Det ska bli skönt att bara ta bilen till tävlingen och slippa flyga för en gång skulle”, konstaterar han när vi ringer upp honom för att stämma av läget.

”Det ska också bli väldigt kul att träffa alla gamla kompisar som man inte sett sedan i höstas”, fortsätter han. MTB-eliten är verkligen som en enda stor familj, där man dunkar rygg och snackar med varandra innan och efter loppen, men när startskottet går är man bittra konkurrenter.

För Matthias del har annars försäsongen varit lite upp och ner. ”Det började bra med att jag var på ett höghöjdsläger i vintras, där det kändes riktigt bra, och efter det kändes det ännu bättre.” Formen var på topp ända fram till det var dags för de första tävlingarna och Sun Shine Cup på Cypern där han tvingades bryta tävlingen på grund av feber och sjukdomssymptom. ”Jag fick något skit i kroppen där och sedan har det gått väldigt mycket upp och ner under våren, men det börjar ta sig”, sammanfattar han.

En av orsakerna till att det kanske inte känts fullt lika uppåt som vanligt är att Matthias i år valt ett betydligt tuffare program än tidigare år. Han har ställts mot betydligt hårdare motstånd, och därmed har placeringarna blivit något sämre samtidigt som loppen varit betydligt tuffare än vad han varit van vid de senaste åren.

Men det har också funnits några ljuspunkter och ibland har oturen skrattat honom i ansiktet. Som i Österrike för några veckor sedan. ”Jag halkade av pedalen med ena foten precis innan ett högt drop och gick ut över droppet sittande på sadeln. Det gjorde att jag landade hårt och sadeln fick sig en ordentlig smäll och vinklade sig. Jag försökte köra vidare och kunde trycka tillbaka den något, men den pekade fortfarande väldigt fel. Så efter ett par varv började ryggen säga ifrån och jag tvingades stanna i mekzonen och skruva loss den och justera in den rätt igen. Jag låg rätt bra till innan det hände på runt en 15:e plats, men stoppet gjorde att jag tappa många placeringar och hamnade därmed utanför de viktiga poängplatserna.”

Annons

De sista veckorna har det istället varit en axel som ställt till det lite för Wengan. En smäll på en tävling i Italien har gjort att en muskel i axeln kommer i kläm och har blivit inflammerad med smärta och kraftlöshet som följd. ”Men det börjar bli bättre, och eftersom Lidingöloppets bana är så lättåkt utan några tekniska partier tror jag inte att det ska påverka mig något i helgen”, lugnar han eventuella konkurrenter som ser chansen.

Matthias som vann premiärupplagan av Lidingöloppet MTB för två år sedan hoppas självklart att han ska vara med och fightas om segern även i år, men han har respekt för flera av de andra cyklisterna i startfältet.

Utöver Lidingöloppet så blir det mycket fokus på tävlingar utomlands för Matthias den här säsongen. ”Huvudmålsättningen är att kvala in till OS i Rio 2016, och i närtid betyder det att jag behöver köra bra på framför allt världscupen, som jag i år kommer att köra hela för första gången”, berättar han. Utöver det handlar det om att jaga poäng på internationella tävlingar och därmed förbättra sin startposition.

Den närmaste månaden handlar det om Lidingöloppet nu till helgen, följt av Danmark nästa helg och därefter Vårgårda. Sedan drar världscupen igång med en tävlingshelg i Nove Mesto, Tjeckien och helgen därpå i Albstadt, Tyskland. ”Sedan skulle jag egentligen kört en tävling i Schweiz, men jag har bestämt mig för att hoppa över den och istället åka hem och ta det lugnt. Det har varit något varje helg nu flera veckor och jag måste återhämta mig lite också”, avslutar han.

Vi önskar Matthias lycka till på vägen mot Rio och OS!

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Tobias Ludvigsson klar för Giro d’Italia

Close