Två svenska medaljer när landsvägs-VM summeras

Svenskar utomlands 29 Sep 2014

Det blev ett VM-brons till Emma Johansson idag när damernas linjelopp avgjordes i Ponferrada, Spanien. En stark och målmedveten Emma körde för att vinna, men det blev fransyskan Pauline Ferrand Prevot som knep guldet med minimala marginaler genom en spurt. 

Det var ett jämnt och avvaktande lopp fram till de två sista varven då farten ökade lite, men det var inte förrän i det sjunde och sista varvet på det knappt 13 mil långa loppet som tempot ökade nämnvärt och attackerna kom. Emma låg vid det laget i täten utan sina hjälpryttare och kämpade ensam mot de stora nationerna.

Emma körde taktiskt och gjorde en sista attack mot slutet i den sista backen där hon körde iväg med bara fyra stycken av favoriterna, men de blev inkörda på målrakan och det var först där som en spurt avgjorde VM-linjeloppet. Pauline Ferrand Prevot vann guldet framför tyskan Lisa Brennauer och Emma Johansson blev bronsmedaljör. Storfavoriten Marianne Vos hamnade på 10:e plats.

Emma hade flera av sina hjälpryttare med sig en stor del av loppet; Sara Olsson, Sara Mustonen och Emilia Fahlin låg länge tillsammans med Emma i första klungan och gjorde ett mycket bra jobb. Särskilt stark körning av Sara Mustonen och Sara Olsson.

“Jag har aldrig känt mig så stark, klart att jag hade siktat på guld, men efter attacken och inkörningen med spurt på slutet så ser jag bronsmedaljen som en bonus”, säger Emma Johansson efter loppet.

Emma kan därmed lämna VM med två medaljer i resväskan, efter att hon även tagit hem andraplatsen på lagtempot tillsammans med sitt Orica AIS tidigare i veckan.

Herrjuniorerna visade framfötterna även i år och Lucas Eriksson och Hampus Anderberg satte verkligen blågul färg på loppet. De gjorde en suverän forcering under sista varvet i båda backarna i hopp om att spräcka upp fältet ordentligt. Under sista varvet var det två svenskar kvar i en grupp på sju man. Jakten i gruppen bakom gick som tåget utför och utbrytningen blev neutraliserad. Lucas satt trots detta bra med inför spurten och blev suverän 7:a.

”Jag kände mig riktigt bra idag och försökte gå iväg i båda backarna sista varvet men gruppen bakom kom ifatt mig utför”, säger en besviken Lucas som siktade på seger.

”VM är tufft, eftersom det är så många som är med och kämpar hårt för att få hamna överst på prispallen. Vi hade förhoppning om medalj och fick det, så vi är nöjda med veckan som varit”, säger Jonas Ljungblad, sportchef på Svenska Cykelförbundet.

”För oss och speciellt för Sveriges kommande stjärnor är det viktigt att vi har med några i toppen. Emma har visat att hon håller en jämn nivå och presterar över tid och fler är på väg fram. Nu ser vi också fram emot nästa års VM med spänning och där hoppas vi kunna kvala in i alla klasserna, som till exempel U23 och till herreliten”, fortsätter Jonas.

På seniorherrarnas linjelopp var Tobias Ludvigsson enda svensk på startlinjen, men Tobias bröt loppet efter drygt 200 km då han insett att han inte längre hade möjlighet till någon framskjuten placering.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.