Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
MTB tävlingsnyheter

Tufft med svenska MTB-platser till OS

jenny
Jenny Rissveds är nog den som har störst chans att få en plats till Rio, men för att hon ska klara det behöver hon hjälp av största konkurrenten om platsen, Alexandra Engen, och Åsa Erlandsson som måste prestera internationellt för att hjälpa de andra tjejerna att förbättra nationsrankingen.

Att OS i Rio är det stora målet för de flesta elitidrottaren den här sommaren är knappast någon överraskning. Det svenska MTB-landslaget stakade redan för ett par år sedan ut vägen mot OS och målet var medaljer. Sedan dess har en hel del hänt, och vill det sig illa kommer vi inte ha någon svensk MTB cyklist i Rio över huvud taget, men så illa hoppas vi naturligtvis inte att det ska bli.

Förutsättningarna för både herrar och damer ser ut på samma sätt, även om de inte kan påverkar varandra.

För att få åka till OS krävs att följande två kriterier uppfylls:

  • Sverige måste ha en tillräckligt hög nationsranking för att tilldelas en plats. Nationsrankingen beräknas på de tre bästa cyklisternas UCI poäng.
  • För att en enskild cyklist ska bli uttagen av SOK (Sveriges olympiska kommitté) måste hen ha placerat sig topp 8 på en A-klassad tävling under året. I princip räknas i år endast EM i Huskvarna och de tre första världscupstävlingarna.

Läs mer: “Målet är att kvala till OS” – vi pratar med Wengan

Läget för svenskarna
För det svenska laget ser det ganska så tufft ut för stunden. Faktum är att det inte blir godkänt på någon av punkterna. Men förutsättningarna finns.

På damsidan är det största problemet just nu att tjejerna har för dålig nationsranking. Jenny Rissveds har i princip bara samlat poäng i U23-klassen, Alexandra Engen har varit borta från tävlingsbanorna i över ett år på grund av utbrändhet och på den tredje platsen just nu av svenskorna hittar vi Åsa Erlandsson, som alltså måste hjälpa sina lagkamrater att få en bättre poäng, men själv i praktiken inte kommer ha någon chans att få en OS-plats. Utöver det måste Jenny och/eller Alexandra köra in på en topp 8 plats på någon av de större tävlingarna i vår. Sannolikheten att Sverige skulle tilldelas två platser så att både Jenny och Alexandra skulle få åka är i princip obefintliga, vår nationsranking är för dålig för det idag.

De åtta bäst rankade nationerna på damsidan erhåller två startplatser medan placering 11 till 17 ger rätt till en startande per nation. Sverige ligger idag på placering 20 med en poäng på 1437, och upp till Australien som idag har den åtråvärda 17:e platsen krävs det idag ytterligare cirka 350 poäng.

Annons

Herrarna har det ännu tuffare

På herrsidan är det ännu tuffare. I ett tidigt skede togs Emil Lindgren och Matthias Wengelin ut som klara OS-kandidater, men efter Emils svåra skada på Cape Epic förra året kunde han i princip inte köra någonting under 2015. Matthias hade också en tuff säsong och är idag rankad först på fjärde plats av svenskarna och på 216 plats totalt i UCI-rankingen. Sverige som nation ligger idag på en 29:e plats i nationsrankingen och för att få en plats till OS krävs att man är bland de 23 bästa nationerna. Från Sveriges 795 poäng som man har idag krävs att man klättrar upp till Polen som idag innehar den sista OS platsen på 1067 poäng. Den differensen är nästa lika stor som vår bäst rankade cyklist Emil Lindes totala poäng. Men med Wengan, Emil och Emil i storform under våren är det inte någon omöjlighet. Men utöver det krävs det dessutom att någon av dem lyckas köra in på en topp 8 plats på någon av årets inledande tävlingar vilket skulle vara en riktig skräll.

Läs mer: Wengan väljer celestgrönt inför EM och OS

Men Anders Ljungberg som är förbundskapten för MTB-landslaget är positiv även om han inser att det ser tufft ut. ”Det är inget lätt mål, men det är fullt möjligt”, säger han.

Hur väl träningen har fungerat under vintern och var de svenska cyklisterna står får vi se den 24 april när årets första världscuptävlingar drar igång i Australien. Sedan kommer vi ha stora möjligheter att hjälpa till och heja fram de svenska cyklisterna till en OS plats när de kommer till Huskvarna och visar upp sig för den svenska publiken när EM avgörs där den 5 till 8 maj.

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
3T vänder bak och fram på 30 år gammal design

Close