Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylar

TREKS WAVECEL-HJÄLMAR SÄGS REVOLUTIONERA SKYDDET VID KRASCH

På senare år när man studerat hur hjälmar hanterar krascher lite mer ingående och verklighetstroget än tidigare, så har man kommit till nya insikter. Det har blivit uppenbart att det skydd mot vinkelräta slag mot huvudet som man får med en frigolithjälm är långtifrån tillräckligt, eftersom rotationerna som skapas när hjälmen träffar marken har visat sig vara oerhört farliga. Frigolit skyddar mot skallfrakturer, men rotationerna leder ofta till farliga hjärnskakningar, vars konsekvenser kan vara väldigt omfattande. Det är därför som hjälmar med framförallt MIPS hittills har legat konsekvent i topp när det gäller säkerhet i oberoende labbtester, som exempelvis Virginia Tech Helmet Ratings.

Racer-hjälmen i serien körs av cyklisterna i Trek-Segafredo.

Nu har dock Bontrager och moderbolaget Trek tagit fram ett helt nytt material, som ska vara revolutionerande för säkerheten vid krasch. Detta genom att det absorberar energi på flera olika sätt, inte bara genom att tryckas ihop som vanlig frigolit. Materialet WaveCel flexar, deformeras och glider, med resultatet att det enligt en studie man genomfört ska ge ett upp till 48 gånger effektivare skydd mot hjärnskaningar. Denna siffra bygger på en jämförelse av en vanlig frigolithjälm och en likadan hjälm som modifierats med WaveCel-inlägg, och för den som vill fördjupa sig i hela studien finns den att läsa här. Om vi tolkar siffrorna i studien korrekt så överglänser också WaveCel-hjälmen MIPS-alternativet i studien rejält, även om det säkert behövs helt oberoende studier innan några sådana slutsatser kan dras med fullständig tvärsäkerhet. Alla modeller i den nya hjälmserien Bontrager WaveCel har hursomhelst fått högsta betyg i Virginia Techs tester med femgradig skala.

WaveCel har utvecklats av ortopedkirurgen dr Steve Madey och biomekanikingenjören dr Michael Bottlang, i ett fyraårigt projekt mellan dem och Treks och Bontragers forsknings- och utvecklingsteam. Vid ett slag rör sig WaveCel-lagren alltså oberoende av varandra, och flexar tills cellväggarna deformeras, för att därefter glida. Linjära energier och rotationsenergier absorberas och avleds på så vis bort från huvudet.

Denna trestegsförändring av materialet – flex, deformation, glidning – ska vara anmärkningsvärt effektiv för att absorbera energin från ett slag. I nästan 99 gånger av 100 sägs WaveCel kunna förhindra hjärnskakning som uppkommer i vanliga cykelolyckor, enligt studien som länkas till ovan. Visuellt finns det vissa likheter mellan WaveCel och de vaxkake-liknande material som återfinns på hjälmar från exempelvis Smith, men dessa har till skillnad från WaveCell bara funktionen att de kan absorbera vinkelräta smällar.

När det gäller annan prestanda som märkligt nog ibland har överskuggat det här med säkerhet – alltså exempelvis vikt och ventilation – så ska en hjälm med WaveCell i snitt vara 53 gram tyngre än en utan. Man säger sig också ha gjort omfattande tester i vindtunnel för att optimera vindflödet, men på den punkten får vi återkomma efter att vi provat en av hjälmarna.

Pendlarhjälmen i serien.

”Vi är cykelentusiaster med en mission att hjälpa fler människor att njuta av sin cykling, och att göra det med det mest avancerade skydd som går att få”, säger Tony White, utvecklingsansvarig i projektet. ”WaveCel är ett stort steg framåt för alla cyklister, och vi är stolta över att det här är en exklusiv teknik för Bontrager-hjälmar.”

”Vi vill förändra världen genom att få fler att cykla och vi är fast beslutna att göra cyklingen säkrare och mer tillgänglig för alla”, säger Treks VD John Burke. ”WaveCel är den mest avancerade hjälmteknik som någonsin skapats och dessa hjälmar är ett stort steg mot att göra cyklingen säkrare och mer njutbar, för varje cyklist.”

Bontragers WaveCel-hjälmar erbjuds initialt i fyra olika modeller:

Annons

XXX WaveCel racerhjälm (2699 kr)

Blaze WaveCel mountainbikehjälm (2699 kr)

Specter WaveCel racerhjälm (1699 kr)

Charge WaveCel pendlarhjälm (1699 kr)

WaveCel finns endast på Bontragers hjälmar. Hjälmarna kan köpas online eller genom auktoriserade Trek- och Bontrager-återförsäljare. Här finns mycket intressant information om hjälmarna.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Mardrömsstart för Emilia Fahlin i WorldTour

Close