Svenska Cycling Plus
Annons
Annons

Tre svenska städer i topp inför internationell tävling på Vintercyklingens dag

Tre svenska städer, Göteborg, Uppsala och Linköping, har flest föranmälda vintercyklister i den internationella tävlingen mellan städer som avgörs på Vintercyklingens dag på fredag 12 februari.

– Det visar att vi i Sverige är ett cyklande folk under hela året. Denna vinter är det extra viktigt att cykla eftersom det minskar risken för spridning av covid-19, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling.

Den internationella tävlingen har namnet Winter Bike To Work Day och startade i Kanada 2013. I fjol dominerade Sverige tävlingen med Uppsala på första plats och med Linköping, Umeå, Göteborg och Stockholm bland de tio främsta städerna.

– Det finns många kommuner i Sverige som jobbar för att ge sina invånare förutsättningar för att cykla året runt som ligger i världsklass. Och de bästa förutsättningarna har man på sopsaltade cykelvägar, säger Klas Elm.

I fjol registrerade nästan 15 000 personer i 1 565 städer världen över att de cyklade på Vintercyklingens dag som är den svenska delen av Winter Bike To Work Day. Dagen arrangeras av Svensk Cykling, som samlar Sveriges olika cykelorganisationer.

Inför årets tävling finns i dagsläget åtta svenska städer bland de 30 främsta. Förutom Göteborg, Linköping och Uppsala, som ligger i topp, handlar det om Falun, Stockholm, Umeå, Sollentuna och Östersund.

– I år firar vi Vintercyklingens dag med uppmaningen: Stoppa smittan. Börja cykla. Det går att cykla året runt. Därför är det glädjande att så många kommuner nu sopsaltar sina cykelvägar trots att det har kommit mycket snö. I detta läge skulle det vara bra om också staten gjorde insatser för att stimulera cykling och inte bara subventionerar bilparkeringar för att begränsa smittspridningen, säger Klas Elm.

För att anmäla att man cyklar går man inte på vintercyklingensdag.se.

– Vår förhoppning är att det ska vara många fler cyklister i Sverige som registrerar sig och att fler svenska städer placerar sig i världstoppen i vintercykling, säger Klas Elm.

 

Aktuell ställning i Winter Bike To Work Day-tävlingen

1. Göteborg, Sverige

2. Linköping, Sverige

3. Uppsala, Sverige

4. Izmir, Turkiet

5. Hamilton, Kanada

6. London, Kanada

7. Montreal, Kanada

8. Toronto, Kanada

9. Oulu, FInland

10. Zagreb, Kroatien

11. Gdansk, Polen

Annons

12. Ottawa, Kanada

13. Falun, Sverige

14. Stockholm, Sverige

15. Minsk, Belarus

16. Konya, Turkiet

17. Umeå, Sverige

18. Kitchener, Kanada

19. Mississauga, Kanada

19. Windsor, Kanada

19. Moskva, Ryssland

22. Boulder, USA

22. Sollentuna, Sverige

24. Istanbul, Turkiet

25. Winnipeg, Kanada

26. Guelph, Kanada

27. Gatineau, Kanada

27. Smolensk, Ryssland

29. Östersund, Sverige

30. Calgary, Kanada

 

Följ utvecklingen i Winter Bike To Work Day-tävlingen mellan städer på https://winterbiketoworkday.org/.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Vätternrundan räknar med lopp 2021

Close