Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
ExtraLandsvägPrylar

TILL BOTTEN MED CYKELBYXORNA – PRYLGUIDE

Vi synar cykelbyx-tekniken i sömmarna, och ger lite vägledning när det gäller snabba och komfortabla byxor från ett par kända fabrikat…

Sämskskinnens tid är förbi, som väl är….

Oavsett vilken slags cykling du ägnar dig åt är ett par välsittande cykelbyxor en av de bästa investeringarna det överhuvudtaget går att göra. Byxorna är den viktigaste kontaktytan mellan dig och cykeln, och därigenom är de ofta skillnaden mellan obehag och timtal i sträck av njutbart trampande. Det gäller alltså att skämma bort sina nedre regioner, så kommer belöningen så fort du sätter dig i sadeln. Det är också viktigt att vara ärlig mot sig själv med vad för slags cykling man ägnar sig åt, vad byxorna ska vara till, och hur långa många mil det blir i loggboken.

Som tur var är det länge sedan vi behövde stifta bekantskap med oformliga lycra-byxor med svårskött sämskskinns-vaddering, och ny teknik fortsätter att utvecklas på alla nivåer. Även rena budget-modeller som man hittar i hyllorna i dag erbjuder betydligt bättre komfort än topp-modellerna från 20 år sedan.

När det gäller byx-inköp förordar vi alltid bib-shorts (alltså med hängslen), eftersom de är mycket bättre på att hålla allt på rätt plats och därmed vara bekväma. Med ett så pass brett utbud som vi har idag kan det vara lite av ett minfält att bestämma sig, men i slutändan handlar mycket om ens budget. Vi tycker man ska spendera så mycket man har råd med, eftersom det allra oftast återspeglar sig i både kvalité och prestanda. Även om vi faktiskt också ser en del budget-modeller som stoltserar med egenskaper som sipprat ner från dyrare byxor längre upp i modell-hierarkin.

När det gäller passform är det många av de finare byxorna som utgår från beniga tävlingscyklister i storlekarna, så man kan behöva gå upp i storlek, och naturligtvis blir det väldigt svårt att handla utan att prova. Enklare modeller är ofta mer korrekta i storleksangivelsen, men det skiljer sig också kraftigt mellan olika märken. Vissa märken erbjuder också olika benlängd, vilket inte bara påverkar hur mycket hud som täcks utan också aerodynamiken.

Paden, eller vadderingen om man så vill, är väldigt varierande i tjocklek och storlek, och fina byxor finns ofta i olika bredder. Det är heller inte självklart vad som är det bästa när det gäller utformningen. Ibland kan det kännas konstigt och klumpigt när byxorna först dras på, men väl på cykeln kan det sedan kännas suveränt. På samma sätt kan en pad se smal och ynklig ut rent visuellt, men kännas toppen på cykeln. Det beror helt enkelt mycket på vad som funkar för en själv och ens kroppsform.

Den tekniska utvecklingen går framåt när det gäller vadderingen, och en enkel bit skumgummi har utvecklats till intrikata små mästerverk med olika lager och tjocklek på olika ställen. Vissa har till och med gel-inlägg för att ge extra komfort åt sittbenen.

Välj rätt passform

Somliga märken erbjuder som sagt olika bredd på paden beroende på bredd på bäckenet och sittställning, och Endura som exempel har tre bredder. Det finns ett system från gebioMized där en sensormatta läggs på sadeln och tar fram data över tryckfördelningen när man trampar i olika positioner, så att man ska kunna välja rätt bredd på det sättet. Men det är inget man hittar hos särskilt många återförsäljare, och man har nog mer lycka om man använder Enduras online-verktyg där sadeln man trivs på blir utgångspunkten för vilken bredd man ska ha på paden.

Fizik har en annan ingång i det hela med sin Spine Concept-teknik, där byxorna matchas till ens rörlighet i ryggraden. För att hitta rätt modell, böj dig helt enkelt framåt med raka ben tills hamstrings börjar ta emot, och notera vinkeln på ryggen i den positionen. En vän som betraktare är till stor hjälp, men det finns också en Fizik-app.

Utifrån informationen man matar in föreslår Fizik att man är en av tre olika rörlighets-typer – Snake är naturligtvis den rörligaste, Bull den minst rörliga, och Chameleon (kameleont) den i mitten. Utifrån detta kan Fizik också rekommendera en av sina tre sadelmodeller Arione, Antares och Aliante.

Annons

Många märken erbjuder byxor med olika nivåer på paden, vilket också avspeglar sig i priset. Assos erbjuder ett antal olika pads i sina S7 och Campionissimo-serier, vilka varierar i tjockled (8-10 mm), bredd och vad de täcker. Assos använder så kallat memory foam, vilket gör att paden är tunnare än många som använder mer ordinärt material. Man har också informativa namn på de olika modellerna – comfortFit, regularFit och raceFit, så att man ska hitta rätt modell.

Om man cyklar i en relativt aggressiv sittställning med framåtlutat bäcken gör ju inte detta bara att trycket hamnar längre fram, utan sittbenen blir också smalare där trycket hamnar. Det här är också en anledning till att det kan vara fullkomligt olidligt att ha en smal racersadel på en vardagscykel, medan samma sadel kan kännas klockren när man ligger och borrar med händerna i bocken på racern.

Slutligen när det gäller passform är det superviktigt att kläderna inte sitter slappt på kroppen, för då bjuder man in rörelser mellan hud och material i matchen, och skav kommer som ett brev på posten. På samma sätt är det skillnad på att kännas bra när man står i butiken och kännas bra på cykeln, så ta med det i beräkningen.

Material

Vanlig enkel lycra brukade ju vara det självklara valet, men numera finns det många olika typer att välja på. En viktig ingång i det hela på senare tid har varit kompression, där det finns allt mellan sådant som bara ska ge lite extra stöd till mer hängivet och strukturerat kompressions-tänk. Skins är pionjärer inom det här området, och tanken bakom deras produkter är inte bara att stödja musklerna, utan att ha ökande kompression längs plagget för att uppmuntra ökat blodflöde och därmed också ökad syresättning av muskulaturen. Det här antas minska laktat-ansamligen i musklerna, och förlänga tiden till utmattning men snabba på återhämtningen.

Materialet kan också ha olika behandlingar, som Coldblack vilket ska förbättra avkylningen, eller Durable Water Repellent som ger extra skydd vid dåligt väder. Ashmei använder en finmaskig microfiber-väv i sina byxor för att förbättra töjbarheten och förlänga säsongen, eftersom den både är vind och vatten-avvisande men ändå andas.

Det här materialet gör också att man inte behöver några särskilda muddar, eftersom materialet smiter åt om benen så bra. Det är också lätt och supertunt, och tillsammans med deras pad ger det en byxa som torkar snabbt om man hamnar i en regnskur eller har kort tid att torka dem mellan rundorna.

Till sin natur är ju tighta cykelbyxor relativt bra på att lura vinden, men vissa märken – som exempelvis Castelli – tar detta ett steg längre än vi sett tidigare genom att använda de mest aerodynamiska materialen. Deras Vortex-material har en gropig yta i samma anda som en golfboll eller ett Zipp-hjul, för att luften ska passera så enkelt som möjligt över sidopanelerna.

Slutligen vill vi säga att utbudet, kvalitén och prestandan på cykelbyxor aldrig varit bättre än nu, oavsett budget. Man måste bara hitta något som passar ens behov och som funkar med ens kropp. Vi rekommenderar också att ha två par, för att alltid ha fräscha byxor att dra på inför rundan! Lycka till med byx-shoppandet! 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Aero-stilar på MTB – Specialized upplyser

Close