Testat: Squirt Lube – nytt kedjesmörj från Sydafrika

Prylar 31 Maj 2016

Företaget Squirt är ett sydafrikanskt bolag som funnits sedan 2003 och gör kladdiga prylar till cyklar – det vill säga kedjeolja, rumpkräm, tvättmedel och tätningsvätska.

Som många säkert redan känner till har vår svenska MTB-mästare i långlopp, Jennie Stenerhag, tillbringat många vintrar i värmen i Sydafrika och där kommit i kontakt med företaget, och från och med i vår importerar hennes företag Right for Bike några av deras produkter.

Vi har fått möjlighet att testa kedjeoljan, eller rättare sagt kedjevaxet, Squirt Lube. Själv har Jennie kört med den i 12 år, men hon är inte ensam om att ha den på kedjan i Sverige. Efter att bland annat Calle Friberg och Emil Lindgren testat den, sitter den alltid även på deras kedjor.

Själva smörjan är baserad på vax och vatten, och därför undviker vi att skriva kedjeolja, eftersom den helt enkelt inte innehåller någon olja. Det gör den alltså väldigt miljövänlig.

Jämfört med andra vaxbaserade smörjmedel består inte Squirt Lube av kemiska lösningsmedel och vax, utan istället vatten och vax. Det gör att smörjan kräver lite längre tid efter appliceringen innan den torkat, men i gengäld ger det vaxet tid att verkligen flyta in i alla hål och skrymslen i kedjan. Visste du att en vanlig cykelkedja innehåller mer än 500 punkter som behöver smörjas? Dessutom innehåller Squirt Lube mer än dubbelt så mycket vax som de flesta konkurrenterna (38% jämfört med 17% eller mindre hos de andra).

Eftersom vaxet efter applicering torkar in, blir inte kedjan klibbig på samma sätt som med oljor. På så sätt undviker du att grus, damm och annan smuts fastnar på kedjan, vilket förlänger livslängden avsevärt.

Den enda nackdelen som vi upplevde med Squirt Lube under vår testperiod är att kedjan måste vara helt ren innan du kan applicera Squirt Lube för första gången. Ju mer oljebaserad smörja som sitter kvar på kedjan, desto sämre effekt får Squirt Lube. Men lägger du en stund på att verkligen tvätta rent din kedja innan du lägger på Squirt Lube för första gången, kan du vara säker på att den timmen kommer du sparat in innan den första flaskan är slut. Kedjan håller sig betydligt renare (och kräver därmed mindre tvätt och omsorg) och dessutom behöver du inte smörja kedjan alls lika ofta som med vanliga oljebaserade medel.

Squirt Lube fungerar lika bra på alla typer av cyklar, men det är framför allt på cyklar som kör mycket i damm, grus, sand och lera som fördelarna verkligen kommer fram.

En flaska Squirt Lube har ett rekommenderat pris på 149 kronor, och räcker till minst 30 smörjningar.

Squirt-Lube

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.