Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Team Sky’s dominans driver fram ny regel

Aldrig tidigare har ett lag varit så dominant att reglerna behövt förändras. Team Sky, med vrålstarka Chris Froome i spetsen, har regerat touren under de senaste åren och nu vill UCI (Union Cycliste Internationale) jämna ut maktbalansen. Det som har bestämts är att lagen trimmas ned från nio cyklister till åtta. ”Vi är intresserade av att se hur det här utvecklar sig”, sa generaldirektören Christian Prudhomme i förra veckan enligt Velonews.com.

800px-Tour_de_France_2017,_sky_peloton_(35326163734)Photo: Filip Bossuyt

I sin pressrelease säger UCI att det handlar om säkerheten för cyklisterna. I själva fallet handlar det om att lösgöra sig från Team Sky’s järngrepp på touren, menar Velonews.com. Regelförändringen kommer att innebära en minskning från 198 åkare till 176 i klungorna framöver.

Cyklisterna själva pekar främst på två andra orsaker till riskerna som uppstår under tävlingarna, farten och farliga vägar. Modern infrastruktur som avser att göra biltrafiken säkrare kan i många fall ge motsatt effekt för tävlingscyklisterna. Traffiköar, rondeller, fartgupp och metallpoler nämns som faromoment i sammanhanget. Förbättrad utrustning och höga prispengar har också förändrat förutsättningarna för cyklisterna. De hittar luckor att köra i som inte finns och pressar farten mer än någonsin.

”Desto högre prispengar, desto mer angelägen blir du att ta risker”, säger före detta proffscyklisten Magnus Backstedt.

”Sporten har förändrats, det är mer professionellt, och det är mer pengar som står på spel”, tillägger han.

Annons

Kan detta trots allt utmana Team Sky och Froome?

”Det kan skada Froome att reducera till åtta cyklister”, säger numera pensionerade stjärnan Alberto Contador.

Alla lag kommer att få det tufft med att plocka ut de åtta främsta och bäst förberedda cyklisterna till de stora tourerna. Paradoxalt nog skulle det här arrangemanget kunna göra de starkaste lagen ännu starkare, rapporterar Velonews.com.

Kommer den nya regeln att tillföra säkrare och mer dynamiska förutsättningar för tävlandet? Den frestande möjligheten kommer att vara ett av de hetaste samtalsämnena genom hela 2018.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Norrmannen Alexander Kristoff var centimeter från VM-guldet, men han ångrar ingenting

Close