Swecup landsväg är igång!

Landsväg 3 Jun 2014

Swecup för landsvägscyklisterna är igång i och med att den första deltävlingen, Bureloppet, på Galgberget i Halmstad avgjordes i helgen. Det blev rafflande tävlingar i både herr och damklasserna.

Varvet som det skulle tävlas på mätte 11,17 km och framför allt den sista halvan av varvet bjöd på några dina stigningar där avslutningsbacken upp på Galgberget steg cirka 25 höjdmeter över drygt 500 meter körning.

Damer elit tävlade över 9 varv, det vill säga i det närmaste 10 mil. Redan från start började attackerna och först ut var Alexandra Nessmar (Firefighters – Upsala CK) som efterföljdes av en attack av teamkamraten Linnea Sjöblom. Därefter verkade Firefighters, Fagersta CA och Nollåttas cyklister stå för de flesta attacker, medan Cresent D.A.R.E. cyklister verkade spela det vinnande taktiska spelet, när de sparade Malin Wallin och istället skickade med olika cyklister i varje attack.

Hela loppet gick i ett högt tempo, vilket gjorde det riktigt svårt att få till en attack och skapa en ordentlig lucka. Den avgörande attacken kom dock med drygt två varv kvar. Med i attacken var Cecilia Hansen (Fagersta CA), Malin Walin (Cresent D.A.R.E.) samt Alexandra Nessmar (Firefighters). Tre starka cyklister från tre starka lag, vilket innebar att intresset för att jaga ikapp från de bakomvarande starkt försvagades.

Trion kunde dryga ut avståndet till en dryg minut och ute på sista varvet drog Hansen upp en långspurt med Nessmar och Wallin tätt följande. Hansen lyckades inte hänga av de övriga två och snart kunde Nessmar spurta förbi med Wallin fortsatt klistrad vid bakhjulet. Wallin hade sparat sina krafter i draget och när tillfället gavs slog hon ut till sidan och förpassade Nessmar till andraplatsen.

I klungspurten som rullade in knappa minuten senare tog Linnea Sjöblom hand som spurtsegern.

Swe-cup_Bureloppet
Foto: Team Joker

Herrarna körde samma banan som damerna, men istället för 9 varv handlade det om 15 varv och 165 km. Precis som i damtävlingen blev det åka av redan från start och attackerna och upphämtningarna avlösta varandra. Men i en skarp 90 graderskurva med drygt tre varv kvar att köra gjorde Edvin Wilson (Team Joker, Borås CA) en attack och lämnade klungan bakom sig. ”Det var förbaskat jobbigt för benen var ganska trötta och stöten var verkligen onödigt tidig”, kommenterar Edvin attacken på sin blogg. Attacken blev dock lyckad och trots trötta ben kunde han hela tiden dryga ut avståndet bakåt till den jagande klungan. ”Även om inte benen var glimrande så var de förmodligen de starkaste för dagen”, berättar Edvin som egentligen bara var hemma i Sverige för att träna lite. Men nu lockar naturligtvis den andra deltävlingen i cupen för att får köra med ledartröjan.

Den stora klungspurten bakom Edvin bestående av 40 cyklister och togs hem av Ludvig Bengtsson Falköpings CK.

Nästa deltävling i Swe-cup Landsväg är tänkt att det ska vara Västboloppet den 6 juli, men i dagsläget är det mycket osäkert om loppet kommer kunna genomföras då det är strul med tillståndsansökan.

Resultat Bureloppet:

Herrar Elit
1. Wilson Edvin, Borås CA 3:48:20
2. Bengtsson Ludvig, Falköpings CK 3:49:44
3. Höög Gustav, CK Bure
4. Svensson Johan, Firefighters Upsala CK
5. Janssen Yannick, Team Bliz-Merida

Damer Elit
1. Wallin Malin, Team Crescent D.A.R.E, 2:40:52
2. Nessmar Alexandra, Firefighters Upsala CK
3. Hansen Cecilia, Fagersta CA
4. Sjöblom Linnea, Firefighters Upsala CK, 2:41:48
5. Nystrand Susanne, Svanesunds GIF

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.