Svensk dubbelseger i världscupen

Svenskar utomlands 25 Apr 2014

iwogpogxets3m7qdoe7r

Regerande världsmästarinnan Alexandra Engen och svenska mästarinnan Jenny Rissveds visade idag att Sverige just nu dominerar damklassen inom MTB Eliminering (Sprint). Även Emil Lindgren hade en riktigt bra dag och körde in på en mycket fin fjärdeplats.

Vid den första världscupsdeltävlingen i disciplinen som avgjordes under fredagsförmiddagen i Cairns Australien belade svenskorna de två översta platserna, men vi tar det från början.

Väderförhållandena var precis vad man kan förvänta sig när man lägger en deltävling i regnskogen, det vill säga ösregn hela dagen. Det innebar tungkörda och minst sagt hala banor, något som Rissveds, som var snabbast i kvalet, fick erfara redan i kvartfinalen när hon tappar greppet för ett ögonblick och kör ihop med Sabine Spitz och bryter några ekrar i framhjulet som blir skevt. Dock håller det ihop och tack vare att de endast är tre cyklister i Jennys kvartsfinal och att ungerskan Benko får ännu större bekymmer klarar Jenny gå in på den andra plats som krävs för att gå vidare till semifinalen.

Alexandra Engen som bara var hundradelar efter Jenny i kvalet tog starten i sin kvartsfinal och var sedan ohotad hela vägen runt den 813 meter långa banan och kunde enkelt gå vidare till semin.

I semifinalen hamnade Engen lite efter i starten, men låg fint till på en andra plats in i första svängen. En placering som hon sedan bara bevakade och det såg ut som att hon tog det rätt lugnt genom de tekniska partierna i mitten av banan. Andra platsen i semin var aldrig hotad.

Lika överlägsen som Alexandra var i sin kvartfinal var Jenny i sin semifinal. Hon tog starten och därefter var det aldrig någon diskussion om vem som skulle ta den första säkra finalplatsen.

I finalen stod till slut två svenskor och de två schweiziskorna Neff och Stirnemann. Alexandra var dock snabbast iväg och efter en mycket jämn strid om vem som skulle bli först in i första böj drog Engen det längsta strået tätt följd av Rissveds. Redan i ett tidigt skede kraschar Stirnemann och kvar är bara de två svenskorna jagade av Jolanda Neff. Uppför till banans högsta punkt drar Alexandra ifrån Jenny med ett par, tre sekunder samtidigt som Neff tappar ytterligare några sekunder till mot Jenny. Svenskorna kör säkert utför och in på upploppet har Alexandra tillräckligt många meters lucka att Jenny aldrig har någon riktigt chans att blanda sig i en riktigt spurtstrid. Dubbelseger till svenskorna alltså!

”Jag älskar leran”, berättade Alexandra efter loppet. ”Jag visste att det är tekniskt i mitten av banan så jag ville verkligen ha avgjort loppet innan dess och därför gav jag allt i starten”, berättar en mycket nöjd och lättad Engen.

Emil Lindgren tog även han täten direkt i sin kvartsfinal och var sedan ohotad hela vägen fram till segern i sitt heat. I semifinalen får han en lite sämre start men krigar sig fram över det mycket leriga startgärdet och är första cyklist in i första svängen. Uppe på toppen av stigningen efter ungefär halva banan utmanas Lindgren av tysken Schelb, som krokar i Emil, men som tur är drabbas bara Schelb som faller medan Emil blir ensam kvar i täten nedför den tekniska utförslöpan och in på upploppet. ”Det var mitt spår och jag stängde bara till det lite lätt… racing är racing och han försökte det han hade”, kommenterar Lindgren via SMS till Allt Om MTB. Emil kan därefter bara bevaka sin ledning hela vägen in i mål medan det spurtars hårt om placeringarna bakom.

Inför finalen är Emil stärkt efter segern i semin men får får ännu en lite sämre start men kör tekniskt smart över de första hindren och kurvorna och avancerar till en tredjeplats. Tyvärr punkterar han i nästföljande kurva och därmed är det bara att inrikta sig på att köra imål. ”Trist, men sådan är sporten”, kommenterar Emil.

På söndag fortsätter världscupen i Cairns med XC-loppen och naturligtvis hoppas vi att Jenny kan försvara sin seger från Sydafrika i U23-klassen medan vi hoppas att Alexandra tycke för lera kan hjälpa henne till ännu en fin placering. ”En del prognoser säger att det ska bli mindre eller inget regn i helgen, men det kommer ändå bli lerigt och halt här på söndag”, avslutar Alexandra.

För Emils del hälsar han att han börjar känna sig stark igen efter en tids sjukdom och ser verkligen fram emot resten av 2014.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.