Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB

Snart dags för Ränneslätt!

Nu har vi snart kommit halvvägs in i årets Långloppscup och Ränneslättsturen står för dörren. Om drygt två veckor avgörs den fjärde deltävlingen och 19e upplagan av loppet i Eksjö som blivit en riktig succé! Nytt för i år är bland annat att Damer Elit startar före övriga startfältet för att göra damklassen mer spännande.

Banan

Den 3 juli väntar det helt klart stigtätaste loppet i hela Mitsubishi MTB Challenge. Efter en masterstart genom centrala Eksjö kommer man ut på en bred grusväg där de cykelförsedda vildarna släpps lös. Grusvägarna smalnar snart av i mindre grusvägar och efter det kommer underbar stig. Man passerar första depån efter 21 kilometer där även första spurtpriset brukar vara placerat. Under förra året körde man här mycket fram och tillbaka över en gräsplätt, men det har man ändrat till i år. “Vi har ersatt 750 m här med samma längd handbyggd stig, vilket kommer förhöja banan ytterligare”, säger tävlingsledare Mats Nerlund.

Därefter kommer man in på vad som är en obeskrivligt rolig stig, likt en berg- och dalbana. Arran­görerna själva kallar den för ”Boaormen” där den slingrar sig fram över ett gammalt skjutfält. Några stökiga och för många kluriga partier där det går att välja olika ­svårighetsgrad med A- och B-linjer följer, och ytterligare några sådana passager där man själv får välja svårighetsgrad har tillkommit. Efter mer rolig stig, en del sugande klättringar och en och annan grusväg kommer man så ­småningom tillbaka mot Eksjö. Man kör in i ­Vattenledningsparken, rundar vattentornet och efter en skarp vänsterkurva som tar kål på all fart väntar en spurt på grus i motlut, ge järnet!

Foto: Jesper Andersson

Förbered dig

Det kanske kan låta självklart att träna mycket stig inför det stigtätaste långloppet men vi tycker framför allt att det kan vara vettigt att veta hur det känns att köra länge med mycket stig. 78 kilometer där ungefär hälften går på stig tar tid och det är inte bara benen som sätts på prov.  Om du behärskar och kan köra stig effektivt kommer du också kunna spara värdefull tid och energi.

Annons

Läs mer: Jeppmans race report från förra årets tävling

Fria startplatser

Till er som är medlemmar i Allt Om MTB CF eller Svenska Cycling Plus CF har vi tre fria startplatser som ni kan ta del av. Anmäl ert intresse till [email protected] senast nu på söndag 19/6. Vi kommer även att ha med en gratis U-bar från Umara till alla medlemmar som är på plats!

Snabba fakta

Start: Första start sker i anslutning till ”Arena Vattenledningsparken” klockan 11:00.
Banlängd: 78 km för tävlingsklasserna men det finns även 41 respektive 21 km för de som vill köra kortare.
Depåer: Tre depåer 19, 43 och 59 km från start.
Langning: För att langa på det här racet krävs något typ av transportmedel.
Mer information på www.ranneslattsturen.se.
Anmälan görs på deras hemsida, senast 21 juni, sedan stiger priset något. Efteranmälning kan göras på plats lör 2 juli och sön 3 juli vid speciella tider.

Förra årets prispall i herrklassen. Foto: Jesper Andersson
Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Tävlingar under sommaren

Close