Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Tävlingsnytt landsväg

Sara Penton satsar vidare – med hjälp av nätinsamling

Svensk mästare och flerfaldig VM-cyklist. Ändå stod Sara Penton länge utan både lag och ekonomiska förutsättningar för att kunna satsa ytterligare ett år i den internationella eliten. Men en insamling via sociala medier löste problemet.


– För två månader sedan såg det ganska mörkt ut. Då visste jag faktiskt inte om jag skulle kunna tävla vidare under 2020, säger Sara Penton, till vargardacycling.
Men på lördag står Stockholmscyklisten, vars danska proffsteam lades ned förra året, trots allt på startlinjen i klassiska vårloppet Omloop Het Nieuwsblad i Belgien som på allvar inleder cykelsäsongen i Europa. Lösningen blev ett än så länge oavlönat jobb i brittiska teamet Drops i kombination med den ”crowdfunding” som Sara själv drog i gång på sociala medier i olika nätforum.
Privatpersoner och företag bidrog under några veckor med omkring 60 000 kronor. Pengar som gjorde den fortsatta satsningen möjlig.
– Jag blev helt ställd över hur väl allting föll ut. Jag har fått en enorm uppbackning från väldigt många olika individer, säger Sara Penton.
I Drops har den 31-åriga svenskan, som i proffsklungan framförallt etablerat sig som en uppskattad hjälpryttare, fått något av en kaptensroll.
– Jag tror att det var lite därför de tog kontakt med mig. Det finns många yngre tjejer i laget och mitt jobb blir att guida dem inför och under tävling och att lära dem att ”läsa spelet”.
Teamet står för resor, material och kläder. Men någon månadslön är det inte tal om.
– Det finns det inga resurser till i nuläget. Men jag kände att jag ville hålla på med det här och därför tog jag chansen. Det blir i första hand den här säsongen, längre än så har jag inte funderat ännu. Det beror ju också lite på hur det går för oss i år.

Annons

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.