Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTBÖvrigt

Rätt väder för hela träningsrundan

tempFöretaget TripWeather har släppt en väderapp till iPhone/iPad som riktar sig bland annat till landsvägscyklister/rullskidåkare och ultralöpare som färdas långa sträckor under ett träningspass. Man vill ju helst ha torrt och bra väder när man är ute men eftersom man passerar flera orter under en träningsrunda blir vanliga väderappar besvärliga att använda då vädret för varje ort måste slås upp manuellt och det kan vara svårt att skapa sig en överblick för hur det kommer att se ut.

Med TripWeather löser man detta problem genom att appen visar vädret för en hel sträcka. Man anger rutten på en karta genom att dra och släppa nålar samt välja färdsätt  (cykel, bil/mc, eller sportflygplan) och snitthastighet. Väljer man cykelläget, som även passar för landsvägslöpning, så läggs rutten längs vägar där det är tillåtet att cykla/springa. Vädret för orterna längs rutten vid den tid man beräknas passera visas sen både i en tabell och i ett grafiskt läge där man enkelt ser vädret för hela sträckan. Är det långt mellan två nålar lägger appen automatiskt till punkter efter vägen för att ge en bättre bild av vädret. Det går att lägga in raststopp om man vill ta en paus och man kan flytta starttiden fram och tillbaka för att se hur vädret ändrar sig beroende på starttid, kanske blir det bättre väder om man skjuter på starten någon timme? Alternativt kan man prova att lägga upp en annan rutt för att se om vädret blir bättre om man åker i en annan riktning. Vädret hämtas från yr.no som brukar vara mycket tillförlitliga och väderinformationen lagras i telefonen för att minimera laddtider.

Troligen är detta den enda versionen av den här typen av app i Europa, det finns motsvarande tjänster för den amerikanska kontinenten, men dessa fungera inte denna sidan Atlanten. Utvecklarna har lagt mycket energi på att få appen så lättanvänd och stabil som möjligt. Appen kostar endast 7 kronor, men tycker du att det är för mycket pengar för att bara testa den finns det även en gratisversion som är begränsad till rundor på maximalt 6 timmar. I dagsläget finns inga planer på att släppa en version för Android, men om tjänsten tas väl emot hos Apple-användarna hälsar utvecklarna bakom appen att de skall försöka fixa även det.

Annons

tripweather

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.