Provkört – Trek Domane 2.3 aluminium

Landsväg 8 Maj 2013

Trek Domane 2.3Treks kolfiberversion av Domane väckte uppmärksamhet när den lanserades förra våren, men deras aluminium version av samma cykel med det uppskattade IsoSpeed-systemet har hållit en lägre profil.

IsoSpeed
IsoSpeed-systemet förvandlar tjälskadade vägar till nylagd asfalt.

Vi har tidigare lovordat IsoSpeed-systemet och det fungerar precis lika bra på en aluminiumram som på de dyrare kolfiberversionerna. Med tanke på att många förknippar aluminiumramar med vibrationer så överraskar kanske systemet ännu mer på den här cykeln eftersom det fullständigt sopar bort alla fördommar om skakig aluminium. Genom att låta sadelröret röra sig lite i längdled i förhållande till ramen bjuder Domane dig på en otroligt mjuk resa, och du kan lugnt sitta kvar på sadeln oavsett om vägen bjuder på tjälsprucken asfalt eller gatsten. På just den här modellen hjälper dessutom de 25 mm breda däcken till.

Visuellt ser inte 2.3 riktigt lika slimmad ut som sina syskon i kolfiber. Det rektangulära överröret och ett väl tilltaget diagonalrör gör cykeln stabil. Även gaffeln är utrustade med IsoSpeed-systemet och tillsammans med avsmalnande ben tar de upp tillräckligt med vibrationer för att balansera bakänden av cykeln. Hanteringen av Domane kan klassas som avslappnad även om vinklarna för tankarna mot racing. Det här är en utmärkt cykel för långa turer på oförutsägbara underlag.

Ramen och gaffeln har också en del dolda talanger. Gaffeln har till exempel en liten urgröpning på insidan som rymmer en sensor till en trådlös cykeldator, medan både gaffel och ram har integrerade fästpunkter för skärmar – syns knappt om du inte behöver dem, men finns där om behovet uppstår.

Växlar och bromsar är Shimano 105 rakt igenom men i övrigt kommer det mesta av tillbehören från Treks eget tillbehörsmärke Bontrager. Styret är ganska kompatk och har en lite snävare böjning än vanliga styren.

Specifikationer
VIKT 9.23kg  RAM Aluminium med IsoSpeed GAFFEL Kolfiber med IsoSpeed  VÄXLAR Shimano 105  BROMSAR Shimano 105  HJUL Bontrager  ÖVRIGT Bontrager styre, stam, sadel, sadelstolpe och hjul.

Rekommenderat pris för Domane 2.3 är cirka 15 000:-

 

1 kommentar

Heff Gustafsson 9 Maj 2013

Man kan önska mer av denna rapport, tex hur är cykeln vid snabb kurvtagning ? vid klättring sittandes ? flexigt vevparti ? flexande hjul ?
Vikt på den som testat hojen ?
Många frågor blir det.
MVH

Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.