Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
ArtiklarÖvrigtTräningstips

Placera lamporna rätt

Vår tredje del i tema mörkercykling handlar om var du ska placera dina lampor på cykeln och hur du ska rikta dem. Med rätt lampa på rätt plats utnyttjar du varje lumen till sitt max.

styrlampa
Lampan på styret bör vara riktad så den lyser upp stigen cirka 10-15 meter framför cykeln.

Lampa på styret
Detta är nog den vanligaste placeringen av belysningen framåt. Det ger en bra ljusbild som hela tiden lyser i den riktning som du cyklar. Se till att fästet sitter ordentligt fast så att inte lampan vibrerar, något som kan vara mycket irriterande. Rikta in ljuskäglans starkaste punkt 10-15 meter framför dig på stigen.

Hjälmlampa
Rikta in hjälmens lampa så att den lyser som bäst runt 5 meter framför cykeln.

Lampa på hjälmen
En extra lampa på hjälmen är ett bra komplement till lampan på styret. Genom att placera lampan på hjälmen kommer den alltid att lysa dit du tittar. Rikta hjälmlampan något mer nedåt än lampan på styret (ca 5-10 meter framför cykeln) för att ge maximalt ljus på de hinder som ligger närmast framför dig.

Tänk på att lampan ofta gör hjälmen högre, vilket kan vara bra att tänka på när du kör under grenar och lutande träd.

Om du cyklar på vägen och gillar hjälmlampor bör du tänka på att för att din framfart ska vara godkänd i lagens mening måste du ha en belysning (och reflexer) som sitter fast på din cykel, inte på dig.

Annons

Olika lamplägen
De flesta lampor har flera olika ljusstyrkor. Ska du köra en längre runda kan det vara läge att spara batterier genom att sänka ljusstyrkan på din(a) lampor när du kör på vägar där du inte behöver så mycket ljus och spara batterikraften tills det verkligen behövs i skogen.

fibre-flare-fixed-to-seatpost
Det finns en mängd olika bra lampor för bakljuset. Vi gillar Fiber Flare som laddas med USB och är mjuk och följsam och tål både en och två marksyningar.

 

Bakljus
En röd lampa bakåt är nödvändigt om du kör på trafikerade vägar. Både i lagens mening och för din egen säkerhet. När du kör in i skogen kan du släcka den för att spara batteri, men vi skulle nog rekommendera att behålla den på så att du inte glömmer att tända den igen när du kommer ut på vägen. Batteritiden för moderna LED-lampor till bakljuset brukar ändå vara extremt långa. Tänk också på att kolla så att inte lampan blivit täckt av lera när du kört i skogen.

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Guide till mörkercykling, del 2

Close