Nystrand sparkas från Memil Pro Cycling

Vid årsskiftet i år bytte det tidigare svenska continentallaget Bliz-Merida namn till Cyclesport.se – Memil Pro Cycling. Men knappt hann två månader gå innan laget meddelade att sportdirektören Dennis Nystrand som funnits med sedan starten sparkas, och laget heter numera enbart Memil Pro Cycling.

Inför året lämnade många cyklister laget, och i dagsläget är Jesper Olsson deras enda svenskregistrerade åkare. Idag presenterades en pressrelease på lagets Facebooksida som rätar ut några frågetecken (men också skapar några nya). Översatt står det att läsa:

”Aten, Grekland. 28-02-2017

Officiellt tillkännagivande av Dennis Nystrands avgång

UCI Continental-laget Memil Pro Cycling, registrerat i Kuwait, meddelar härmed att sportdirektören Dennis Nystrand avgång. Situationen som Nystrand har satt laget i under de senaste månaderna är så illa att vi inte kan fortsätta att arbeta tillsammans med honom eller cyclesport.se. Laget kommer att fortsätta arbeta tillsammans med den nyligen grundade Memil Pro Cycling-organisationen.

Under de senaste åren har Nystrand skapat stora skulder till flera sponsorer, leverantörer, medarbetare och cyklister. På grund av detta ville många sponsorer inte längre arbeta med laget, detsamma gäller medarbetare och cyklister. Under augusti 2016 hade cyklisterna ett långt samtal med Nystrand där de erbjöd honom en sista chans efter att det uppdagats att han stulit de prispengar laget tjänat in under säsongerna 2015 och 2016. Han lovade då att komma med en lösning, men har fram till idag fortfarande inte kommit med förslag på hur cyklisterna skulle få tillbaka sina prispengar eller ersättningar som funnits i kontrakten.

På grund av en tidigare förseelse 2008 hade Nystrand redan förlorat mycket förtroende. Tyvärr har det inte blivit bättre under åren och det gör att laget inte har något annat väl än att bryta relationen till Nystrand. Den här veckan kommer han att tas bort från UCIs lista över laget, och han kommer att svartlistas så att han inte kan involveras i något UCI-registrerat lag. Irländska Shean McNicholl och svenska Mats Harring kommer att ta över som sportdirektörer, och laget kommer att fortsätta tävla, närmast i UCI 1.2-loppet Rhodes GP den femte mars.

Laget har nu fullt förtroende från sina sponsorer och kommer att cykla som Memil Pro Cycling från och med denna vecka

Memil Pro Cycling
Fredrik Strid, Joakim Torfgård, Mats Griph, Yannick Janssen”

En av lagets mest segerrika cyklister, spurtaren Yannick Janssen, skriver följande på sin Facebooksida:

”Precis före säsongen gjorde vi en stor förändring i lagets struktur, utan den här förändringen skulle det inte ens vara möjligt för oss att tävla över huvud taget. När din före detta Manager bestämmer sig för att hellre lägga prispengarna i sina egna fickor istället för att ge dem till cyklisterna, eller åtminstone betala medarbetare med dem. Än en gång bevisade du att du inte är värd att jobba med cykling. Ett stort tack till alla sponsorer och personer som gör denna nystart möjlig”.

Det är inte första gången som Dennis Nystrand är i blåsväder. 2008 var det problem med betalningar av de cyklar som dåvarande Team Cyclesport.se kört med, och 2009 stängdes han av i två år för att ha brutit mot UCIs och SCFs stadgar efter att ha förfalskat tävlingslicenser.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.