Mycket på gång hos Merida

Nyheter 24 Maj 2016
Nya Merida Big.Nine är riktigt slimmad!
Nya Merida Big.Nine är riktigt slimmad! Foto: Daniel Geiger

Det märks att Merida satsar hårt på hardtails. I helgen som var släppte de tre nya mountainbikes – Big.Seven, Big.Nine och Big.Trail. De två förstnämnda är egentligen två varianter på samma cykel, en riktigt modern XC-cykel optimerad antingen för 27,5″ eller 29″-hjul. Framför allt är den ruskigt lätt, 29:an väger in på i sammanhanget fjäderlätta 8,5 kg. För att få ned vikten så mycket har man bland annat gjort ramen specifik för singelklinga och använt riktigt fint (och dyrt) kolfiber. Dessutom är komforten riktigt bra tack vare de smala kedje- och sadelstagen samt den egenutvecklade sadelstolpen. Big.Seven kommer i storlekarna XS-L, Big.Nine från S-XL.

 

Kolla in det delade kedjestaget, läckert! Foto: Daniel Geiger
Kolla in det delade kedjestaget, läckert! Foto: Daniel Geiger

Big Trail är vad vi skulle kalla en “hopp och lek”-cykel. Den är gjord för dig som vill köra ordentligt utmanande stigcykling och ha kvar den direkta känslan man får av en hardtail, med sina breda 27,5″+ däck, dropperpost och 130 mm fjädringsväg i gaffeln klarar den det mesta. Geometrin är modern med flack gaffelvinkel och lång hjulbas.

Läs mer: Vi testar nya Cannondale Scalpel

Men det är inte bara på hårdvarufronten som Merida går framåt. Nyligen startade man även upp Meridastore, deras egen lösning för näthandel.

“Allt mer går ju mot att vi handlar digitalt, och vi vill hjälpa både våra återförsäljare och kunder i den här omställningen”, säger Jonatan Havnevik Giske som är marknadschef på Merida. Upplägget är enkelt, man väljer själv cykel och storlek på hemsidan och fyller sedan i vilken av de 150 butikerna man vill hämta ut cykeln i.

“På så sätt behåller vi den lokala förankringen och kan dessutom göra den sista handpåläggningen på cykeln efter att den transporterats till butiken”, säger Jonatan.

En viktig del i projektet är att 1 % av omsättningen från Meridastore går tillbaka till svensk cykelsport. Det går dels till befintliga projekt, som Meridas utvecklingsprogram för unga mountainbikecyklister, men en del går också direkt in i “Meridastorefonden”.

“Det är en fond som vem som helst kan söka bidrag från, allt från enskilda cyklister som vill finansiera sin satsning till klubbar som vill utöka sin ungdomsverksamhet. En extern jury kommer sedan att bedöma hur pengarna ska fördelas”, berättar Jonatan.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.