Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Prylar

MIPS IFRÅGASÄTTER ANSPRÅKEN KRING WAVECEL

Häromdagen läste vi om Trek och Bontragers nya hjälmar, vilka försetts med det nyutvecklade materialet WaveCel. Ett material som ska ha enastående förmåga att motverka hjärnskakningar, genom det sätt som det kan hantera rotationsvåld och sneda slag mot huvudet. Anspråken som gjordes mot bakgrund av en studie var främst att hjälmen skulle vara extremt mycket mer effektiv än en frigolithjälm, men den som läste tabellerna kunde också se att WaveCel överglänste en referenshjälm med MIPS-teknik i experimenten som genomförts.

MIPS har nu gått ut med ett pressmeddelande, där man säger att man testat en WaveCel-hjälm enligt sina egna testprotokoll, och i de preliminära resultaten säger man sig inte ha kunnat återskapa de häpnadsväckande resultaten som presenterats av Trek och Bontrager. Man menar vidare att det behövs mer testande och experimenterande för att ge en slutgltig bild av hur det ligger till, men man lovar att presentera resultaten av sina egna experiment så snart dessa är tillgängliga.

”Från ett konsumentperspektiv hoppas vi att Bontragers påståenden stämmer, men vi är nyfikna på att se hur de verkligen lever upp till de tester som vi gör i vårt labb. Vi är ett företag av forskare, så vi närmar oss detta med den anda av samverkan som är inneboende i all vetenskaplig forskning. Om vi tillsammans kan göra cyklingen säkrare för cyklister så kommer vi ha hedrat vår mission att göra de säkraste tänkbara hjälmarna”, menar Johan Thiel som är VD på MIPS (översatt från engelska av red.).

Annons

Om den vidare testningen bekräftar de preliminära resultaten så går det inte dra någon annan slutsats än att testprotokollet är avgörande för hur de olika hjälmteknikerna presterar i förhållande till varandra. Forskarna bakom WaveCel har i intervjuer menat att den typen av teknik som MIPS grundar sig på fungerar ”upp till en viss gräns”, men efter det skapas det en friktion i skyddet som gör att den inte kan mäta sig med teknik som WaveCel. Vilket testprotokoll som är mest likt en verklig cykelolycka som har potential att leda till hjärnskakning ligger långt bortom vår förmåga att avgöra, men vi hoppas att det kommer utredas av oberoende instanser så snart som möjligt.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Read previous post:
TREKS WAVECEL-HJÄLMAR SÄGS REVOLUTIONERA SKYDDET VID KRASCH

Close