Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Människorättsorganisationer vill sätta stopp för Giro d’Italia 2018

Människorättsorganisationer vill hindra nästa års Giro d’Italia från att starta i Israel. European Coordination of Committees and Associations for Palestine (ECCP) har publicerat ett öppet brev där de uppmanar Giroägarna RCS Sport att flytta starten till ett annat land, före att banan presenteras den 29:e november. 120 underskrifter redovisas i brevet från olika organisationer och inflytelserika personer, rapporterar Cyclingnews

800px-Giro_d'Italia_2017,_quintana_(34766911540)
Bild från årets Giro. Photo: Filip Bossuyt

“Att hålla starten i Israel kommer inte bara att tysta ner Israels militära ockupation och rasistiska policy mot palestinier, det kommer också att förvärra Israels känsla av straffrihet och uppmuntra det till att fortsätta, samt förneka palestiniernas FN-stadgade rättigheter”, skriver ECCP i sitt brev.

Cyclingnews har pratat med en talesperson för RCS Sport som motiverar beslutet på följande vis.

“Den första anledningen till att starta i Israel är för att fortsätta processen att internationalisera tävlingen, för fjortonde gången inleds nu tävlingen utomlands. Israel är en bra möjlighet, eftersom det blir första gången som en Grand Tour startar utanför Europa. Den andra orsaken är att Giro är ett sätt att exportera allt det som är italienskt till resten av världen, självklart ger platsen Israel oss en stor internationell plattform att prata om Italien”.

Annons

ECCP uppmanar lag och sponsorer att bojkotta nästa års Giro ifall tävlingsledningen inte ändrar sitt beslut.

En talesperson för Bahrain-Merida har talat med Cyclingnews och menar att sport och politik inte ska blandas ihop och att de kommer acceptera inbjudan om att delta i tävlingen.

 

Tags : giro d'italia

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Teknikträning: Häng med i svängarna

Close