Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
ExtraÖvrigt

Ljus i mörkret

SamlingsbildTill för bara några år sedan var pannlampor något som var förknippande med gruvarbetare och nattorienterare. Men plötsligt hände något. De tidigare lamporna var oftast relativt ljussvaga, drog mycket batteri och krävde tunga batterier för att få någon längre livslängd. Men som inom många andra områden tog utvecklingen plötsligt fart. Orienterarna, som tidigare haft en underlig begränsning på max 20 watts lampstyrka, hittade plötsligt nya vägar att få betydligt mer ljus för sina 20 watt än med de tidigare halogenlamporna. Lysdioderna blev ljusstarkare, batterierna blev mindre, och framför allt kunde lamporna göras betydligt lättare. Plötsligt hittade pannlamporna ut till den stora allmänheten och anammades av cyklister, hundrastare och alla andra som ville röra sig fritt efter mörkrets utbrott.

Hur mycket ljus en lampa avger mäts i lumen (lm). Lumen, som är en SI-enhet, anger dels intensiteten på ljuskällan multiplicerat med spridningen på ljuset. En traditionell 60 watts glödlampa avger cirka 700 lm. Att använda lumen som ett direkt jämförelsetal mellan olika pannlampor är tyvärr en rätt grov måttstock. Du kan förvänta dig att en lampa som har ett angivet ljusflöde på över 3 000 lm lyser bättre än en med 700 lm, men för att hitta en bra lampa för träning måste du också se på andra aspekter som längden på ljuskäglan, jämnhet i ljusbilden, lampans och batteriet tyngd, monteringsmöjligheter, och hur länge lampan lyser på en laddning.

Vi bad några av de största tillverkarna på marknaden att rekommendera den eller de lampor som de anser passar bäst för MTB-cyklisten som vill kunna träna året runt. Vissa lampor skulle visa sig kunna matcha helljuset på bilen, medan andra faktiskt gjorde oss lite besvikna.

Testen genomfördes under hösten 2014, och publicerades ursprungligen i Allt Om MTB 4:2014.

Så gjorde vi testen
Samtliga lampor laddades upp enligt instruktionerna. Därefter monterade vi lamporna på hjälm och styre för att se hur bra de satt innan vi gav oss ut och cyklade med dem. Vi har kört grusvägar, skogsvägar och tekniska stigar. Vi fotograferade även ljusflödet från varje lampa och samtliga bilder i den här artikeln är tagna med samma inställningar på kameran (f/5,6, 0,6 sek och ISO 1000). Du som också är fotonörd vet att om man skulle använt dessa inställningar i dagsljus skulle bilden blivit nästan helt vit på grund av överexponering.

Annons

De testade lamporna:

Silva Trail Speed Elite
Petzl Ultra Rush
Petzl Ultra Vario
Bikray IV-EVO (Mest prisvärd)
Bikeray XCR
Mila Vega (Bäst i Test)

 

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Äntligen en svensk seger!

Close