Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB

Lindgren och Stenerhag mästare i långa loppet

SM på marathondistans, det vill säga långlopp, avgjordes i helgen, och den som läst om lite MTB de senaste veckorna har väl inte missat att det olyckligt kolliderade med Engelbrektsturen som är en del av Långloppscupen. Kollisionen och förbundets ovilja att erkänna att det gjort fel och rätta sitt misstag gjorde att flera av elitåkarna i herrklassen stod över båda söndagens tävlingar. Framför allt för att inte ta ställning för den ena eller andra arrangören.

En som dock inte avstod start var vår troligen starkaste MTB-cyklist på herrsidan, Emil Lindgren. Emil bodde till för bara ett par år sedan i Alingsås och tävlade också för arrangörsklubben. Därför var hans SM-start ganska självklar och ett sätt att betala tillbaka till sina gamla vänner.

Utöver Emil var det dock pinsamt glest av namnkunniga MTB-cyklister i startlistan, vilket borde bädda för en överlägsen seger för Emil. Men han skulle få lite konkurrens från lite oväntat håll. Landsvägscyklisten Alexander Wetterhall skulle visas sig trivas bra på stigarna och vägarna runt Alingsås, men mot en teknisk MTB-specialist som Lindgren räckte det inte hela vägen, men i mål skilde det inte mer än knappt en 1,5 minut. Wetterhall kunde därmed hänga in ett MTB-silver i prisskåpet. Bronspengen togs om hand av hemmacyklisten Dennis Wahlqvist.

På damsidan hade bojkotten av tävlingarna också diskuterats men till slut var det ingen av tjejerna som löpte hela linan ut, i alla fall inte officiellt. Med svenska mått mätt blev det därmed ett relativt fullt startfält i damklassen. Ingen av de tre internationella cyklisterna som tog hem medaljerna på förra helgens XCO-SM fanns dock med på startlistan, men det beror nog snarare på att de inte satsar på långlopp och istället valt andra internationella uppdrag.

Nu kunde istället Jennie Stenerhag försvara sin mästartitel från förra året efter att hon gått ifrån redan under loppets första del. Differensen ner till silvret skrevs till slut till över 6,5 minut.

Annons

Vid förra årets SM tog Åsa Erlandsson hand om silvret och Emmy Thelberg bronset, men i år skulle de byta platser, och med god marginal. Emmy distanserade Åsa med hela 14 minuter och kunde säkert ta hem silvret medan Åsa hade dryga 2 minuter till god till Sandra Backman som den här gången blev utan medalj.

 

Resultat XCM-SM Damer Elit
1 Jennie Stenerhag Falu CK 2.36.48
2 Emmy Thelberg Härnösands CK 2.43.24
3 Åsa Erlandsson Varbergs MTB 2.59.34
4 Sandra Backman CK X 3.01.57
5 Ivanda Eiduka Kvänums IF 3.04.22

Resultat SCM-SM Herrar Elit
1 Emil Lindgren CK Natén Säter 2.15.19
2 Alexander Wetterhall Skara CK 2.16.44
3 Dennis Wahlqvist Alingsås SC 2.21.31
4 Michael Olsson Åhus CK 2.23.43
5 Fredrik Berg Almby IK 2.27.26

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Rissveds och Lindgren svenska mästare i XCO

Close