Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
HighlightsMTB

LÅNGLOPPSGUIDE MTB: FINA LÅNGLOPP UTANFÖR CUPEN

Många fokuserar mycket på Cykelvasan och Långsloppscupen, men det finns fler och fler andra lopp som är riktiga godbitar i tävlingskalendern. Lopp som inte alltid får samma uppmärksamhet. Därför listar vi nu ett gäng lopp som skulle kunna bli årets höjdpunkt på mtb:n. Ett antal av dem är dessutom seedningslopp för nämnda Cykelvasa, om denna ändå skulle vara ditt huvudmål under året.

 

FJÄLLTUREN  – DET VACKRASTE LOPPET?                                   14 JULI FUNÄSDALEN

Foto: Fjällturen/Jocke Lagercrantz

Fjällturen beskriver sig själva som ”Sveriges vackraste MTB-lopp”, och det räcker att titta på bilden här invid så förstår man att loppet erbjuder något ganska unikt – cykling i fantastisk fjällmiljö ovan trädgränsen! För en cyklist som är van att böka runt i botten på en granskog är det verkligen en speciell upplevelse, och loppet går delvis i terräng som man inte får cykla på i vanliga fall. Man passerar invid tre fjälltoppar och tar sig totalt dryga 1100 höjdmetrar under det längsta loppet på 70 km, så benen får bekänna färg också. Men terrängen i sig är snarare vacker än svårcyklad, där en ganska stor del av underlaget består av finare vandringsled. Men, med tanke på höjdmetrarna blir det tufft ändå. Blir man helt utmattad får man helt enkelt stanna i en depå och ta sig en slurk sportdryck blandad i en fjällbäck!

Förra året var det nästan 1200 startande, och i år satsar man på att utöka sin Cykelvecka med ett landsvägslopp som ska gå ett par dagar innan ungdomsloppet på fredagen och själva Fjällturen på lördagen. Med tanke på att det är i mitten på juli finns det alltså goda skäl att ta ett par extra semesterdagar, och tillbringa dem här i Härjedalen. Det är familjärt, det är vackert, utsikten är magisk, och vi har faktiskt inte hört någon som ångrat att den stod på startlinjen. Om ens huvudmål med säsongen är Cykelvasan passar loppet extra bra, eftersom det är fyra veckor kvar och man kan lägga ett par dagar med riktig hårdträning som grund för en formtoppningsperiod. Dessutom är loppet seedningslopp för nämnda Vasa-arrangemang.

Även Fjällturen är ett ganska nytt arrangemang, och ett delagaratal som har mångdubblats sedan 2013 avslöjar att loppet varit uppskattat av deltagarna. Det finns också ganska många alternativ på sträckor att köra mellan starten i Funäsdalen och målet vid Ramundberget, så det bör finnas något som passar de flesta.

 

1572 MTB CHALLENGE – MED MÄSTARTRÖJOR PÅ SPEL                         4 AUG MOTALA

Foto: Samuel Gustafvander

Det finns mycket mer än Vätternrundan i Motala vid Vätterns strand, inte minst 1572 MTB Challenge som i år körs för femte gången. Precis som 2017 kommer det långa loppet på 87 km att vara svenskt mästerskap i långlopp (XCM), så den som är sugen kommer alltså kunna få tampas med formtoppade elitcyklister i alla tänkbara klasser, och kämpa om världens snyggaste mästartröja. Har man lite mindre bråttom kan man istället ta gott om tid på sig i depåerna, och njuta av att få cykla omkring på vackra och böljande stigar i det östgötska kulturlandskapet. Med upp emot 1000 höjdmeter blir det i alla fall inga problem att köra sig ordentligt trött, även om underlaget inte är så särskilt svårkört rent tekniskt. Det är istället anpassat för att passa en ganska bred målgrupp, och man satsar också mycket på att skapa arrangemang omkring eventet som ska vara trevliga för hela familjen.

Organisationen har starka ambitioner, och inför årets lopp har man bland annat flyttat tävlingscentrum för att kunna förbättra servicen och få möjlighet att ta emot ännu fler än de 700 som startade förra året.

Även detta loppet är seedningslopp till Cykelvasan.

 

SNAPPHANETUREN – STIGCYKLING I MÄNGDER       26 AUG utanför HÄSSLEHOLM

Foto: Roger Linde

Snapphaneturen är verkligen loppet för dem som tyckt att det varit för mycket grusvägsrally när de kört långlopp, för här ligger fokus på att cykla stig, stig, och åter stig. När grusvägspartierna väl kommer är man ganska tacksam, för man behöver ju få i sig lite sportdryck och gel om man ska köra 60 km stigcykling med 1000 höjdmeter. När vi deltog i loppet var vi inte riktigt pålästa och trodde i vår enfald att Skåne skulle vara platt, men det fanns en och annan ganska ordentlig stigning att tampas med! Själva stigarna slingrar sig genom varierad terräng i trakterna av Hovdala Slott, där starkt och målgång sker strax utanför portarna. De allra finaste och mest minnesvärda stigarna går genom magisk bokskog, och där måste man vara en tvättäkta naturhatare för att inte bli förtjust! Loppet är klart mer tekniskt än många andra långlopp, men inte svårt om man exempelvis jämför med en XC-bana. Härlig stigcykling helt enkelt, med en fin inramning därtill!

Annons

 

ALLIANSLOPPET MTB  – SUCCEUPPSTICKARE SOM HÖJER RIBBAN      26 AUG TROLLHÄTTAN

Foto: Jessica Blomqvist

Alliansloppet hade premiär förra året, och direkt lockade man närmare 500 deltagare som verkar varit oerhört nöjda, med välkända cyklister som gjorde upp om vinsten. Som så ofta under fjolårssäsongen var det Jennie Stenerhag och Emil Lindgren som stod som segrare, men de fick kämpa för det!

Alliansloppets motionsklasser går på en 31 km lång loop där man antingen kör ett eller två varv, precis som förra året. Men för tävlingsklasserna blir banan i år ännu mer utmanande, när man nu förlängt varvet med mer stig och mer höjdmeter så att loppet i de klasserna blir 85 km. Då landar antal höjdmeter också kring 12-1300, och med tanke på att det dessutom finns en hel del lite mer teknisk stig att tampas med kan det bli en rejäl utmaning. Det finns naturligtvis enklare partier där man kan hämta andan lite, men det långa loppet bör ändå verkligen tilltala dem som söker en utmanande och varierad bana i vacker miljö. En stor tjusning med detta loppet är nämligen just inramningen, med Fallområdet vid Trollhättan där loppet slingrar sig fram.

Om man är riktigt snabb kan Alliansloppet bli en extra trevlig historia, eftersom det ingår i hela Alliansloppet Action Week med exempelvis rullskidstävlingar, och man har resurser och sponsorer för att kunna dela ut väldigt bra prispengar. Det innebär startfält med många starka profiler, och i damklassen har man också en separat damstart för att göra tävlingen så bra som möjligt. Vi har bara hört positiva saker om själva arrangemanget, och inget om barnsjukdomar trots att förra året var själva premiären. Gissningsvis kommer även årets arrangemang bli en fin erfarenhet för deltagarna.

 

SILJAN 100 – DEN STÖRSTA UTMANINGEN?                          1 SEP RÄTTVIK

Såhär när säsongen går in i slutskedet och benen är fulla av mil kanske det kan passa med ett riktigt ordentligt kraftprov, genom Sveriges första 100-mileslopp. De dryga 16 milen bjuder dessutom på hela 2500 höjdmeter med ett par riktiga monsterstigningar, så arrangören har verkligen talande siffror att luta sig mot när man kallar det ”Sveriges mest utmanande MTB-lopp”.

Som namnet antyder går loppet runt Siljan i vackra Dalarna, och de flesta kan nog räkna med att tillbringa en ganska stor del av dagen i sadeln för att ta sig runt – trots en start tidigt på morgonen strax efter klockan sju. Förra året var det ingen som tog sig i mål under 8 timmar, men då var det också väldigt prövande väderförhållanden som gjorde sitt till tävlingstiden. Men, det är inte bara höjdmeter att tampas med, utan det är en hel del stig också som bidrar till utmaningen. Det är med andra ord läge att hålla sig under tröskelpuls och trycka i sig ordentligt med energi under hela loppet. Även om man inte kan ta det alltför lugnt, för man ska ändå avverka de 16 milen innan skymningen.

Rent procentuellt består loppet av 25 procent stig som är allt mellan enkel och riktigt teknisk, sedan 65 procent grusväg, och så några mindre asfaltsavsnitt på det. 25 procent stig innebär alltså 40 km bara för att förtydliga, alltså nästan ett helt långlopp i sig.

Till det här loppet finns det ett begränsat antal platser, symboliskt nog 160 stycken (160 km). Man säger att man vill kunna skapa en familjekänsla, och därför håller man det i denna lite mindre skalan tills vidare. Varje person som går i mål ska få en nystekt hamburgare i handen efter målgång, och vi gissar att man verkligen kan behöva rejält med mat för att återställa energibalansen. En riktig utmaning på MTB utlovas!

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Är denna nya Canyon nästa OS-guld-hoj?

Close