Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Tävlingsnytt landsväg

Juniorerna som kör VM-linje

Idag gäller det för herrjuniorerna som kör linjeloppet på VM i landsväg i Richmond, USA. Gustaf Anderssson från Motala AIF, VIncent Andersson och Erik Sandersson från FK Trampen ska idag jämföra sig med juniorer från hela världen (52 nationer). Det kommer att ta dem drygt tre timmar att köra de 129,8 kilometrarna och åtta varven på linjebanan, samma bana som dameliten kör senare ikväll. Glädjen för cykel som idrott och känslan för fart är något de alla har gemensamt.

Det blir den sista tävlingen på landsvägs-VM innan de sätter sig på flyget hem till Sverige och tillbaka till skolbänken. För Gustaf blir det andra tävlingen under VM, då han även körde tempoloppet tidigare i veckan. För FK Trampen-killarna blir det VM-debut.

Killarna har varit en knapp vecka i Richmond och vistelsen har besått av träning, uppladdning och umgänge med de övriga i det svenska landslaget på 16 cyklister och de som finns runt truppen för att se till att cyklarna hålls i trim, skjutsa, handla mat, massera och ge stöd. Själva tävlingsmomentet är en liten del (sett i tid) av livet på ett VM – som består av desto mer träning, vila och hotellvistelse.

Under veckan har de även hunnit med en juniorkonferens som det internationella cykelförbundet, UCI, anordnar vid VM varje år. Konferensen syftar till att ge världens allra bästa juniorer möjlighet att träffas och få inspiration till en fortsatt karriär inom cykel. Mycket matnyttig information kom upp på konferensen, bland annat fick juniorerna lyssna till tre av de absolut främsta cyklisterna just nu – Taylor Phinney (lagkamrat till det svenska proffset, Tobias Ludvigsson), John Degenkolb och Evelyn Stevens, som berättade mycket matnyttigt kring livet som proffscyklister.

Under torsdagen testkörde hela truppen linjebana och nu är det dags att bekänna färg på linjeloppet. Målgången är beräknad till klockan 18:15 svensk tid.

Förbundskapten, Glenn Magnusson om juniorlandslaget:

Annons

Det kan bli svårt att toppa de fina resultaten från ifjol då vi hade en sjundeplacering genom Lucas Eriksson, och de stora cykelländerna som Holland, Belgien, Frankrike och Italien har väldigt bra klass på juniorerna. Även Danmark kan vara med och konkurrera om de främsta medaljerna. 

Bland de svenska juniorerna är Erik Sandersson den som har överraskat mest i år. Han har visat en stor utveckling under året och var med och fightades om topplaceringarna i GP General Patton (Nations Cup i Luxemburg). Även Gustaf kan överraska efter en bra säsong ifjol. Det här blir det sista han gör som junior innan han går in i U23-klassen. Förstaårsjunioren, Vincent Andersson, är väldigt placeringssäker i klungan och mer av en avslutare”.

Om banan: 
VM-banan för linjeloppet är förhållandevis tuff och teknisk, de sista fyra kilometrarna består av tre korta men branta backar, varav en i kullersten vilket ger tävlingen en prägel av en ”belgisk vårklassiker”. Banan kräver mycket teknik, en bra positionering och explosiv backstyrka, det är en bana som öppnar upp för offensiv cykling. Årets VM är intressant för banan ger utrymme för så många karaktärer och det finns mycket möjligheter.

Presentation av juniorerna

Vincent Andersson, FK Trampe Ålder: 17 år Kommer från Södra Sandby. Lund. Bor i Skara där han går på cykelgymnasium. Senaste resultat: 13:e på Paris Roubaix, Frankrike Vann gröna tröjan i Tour du Pays de Vaud, Schweiz.
Vincent Andersson, FK Trampen
Ålder: 17 år
Kommer från Södra Sandby. Lund.
Bor i Skara där han går på cykelgymnasium.
Senaste resultat:
13:e på Paris Roubaix, Frankrike
Vann gröna tröjan i Tour du Pays de Vaud, Schweiz.
Gustaf Andersson, Motala AIF CK Ålder: 18 år Född och uppvuxen i Vadstena Bor i Motala Senaste resultat: 1:a på Youth tour i Danmark Svensk juniormästare i tempo 36:a på VM i tempo Följ Gustaf på: Instagram: gustafandersson1
Gustaf Andersson, Motala AIF CK
Ålder: 18 år
Född och uppvuxen i Vadstena
Bor i Motala
Senaste resultat:
1:a på Youth tour i Danmark
Svensk juniormästare i tempo
36:a på VM i tempo
Följ Gustaf på Instagram: gustafandersson1
Erik Sandersson, FK Trampen Ålder: 17 år Bor i Karlstad. Senaste resultat: 12:a på sista etappen i GP General Patton, Luxemburg 17:e i linjeloppet på EM
Erik Sandersson, FK Trampen
Ålder: 17 år
Bor i Karlstad.
Senaste resultat:
12:a på sista etappen i GP General Patton, Luxemburg
17:e i linjeloppet på EM

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Lucas bästa svensk på U23-linjen

Close