Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Järvsö Skills Park får VM-deltävling i pump track

Förra året gjorde tävlingsserien Red Bull Pump Track World Championship en hyllad premiär med över 20 deltävlingar runt hela världen på pump tracks byggda av Velosolutions. I år växer cykelmästerskapet ytterligare och Sverige tar plats i tävlingskalendern när Järvsö Skills Park bygger en helt ny bana.

Cykeldestinationen Järvsö, känt för sin oerhört fina och ambitiösa anläggning för downhill, fortsätter sin cykelsatsning. Under sommaren byggs nämligen en pump track-bana i världsklass, levererad av Velosolutions.

Med bygget har Järvsö Skills Park även fått förtroendet att stå värd för en svensk deltävling i Red Bull Pump Track World Championship den 24-25 augusti.

Red Bull Pump Track World Championship får svensk tävling. Foto: Alfred Jürgen/Red Bull Content Pool.

– Vi är otroligt glada över att få inviga banan med en stor, internationell tävling. Det blir mästerskapets första deltävling i Skandinavien, säger Amanda Sandahl, projektledare för Järvsö Bergscykelklubb.

Cykeldisciplinen pump track är på stark frammarsch. Mycket tack vare tajt action och en låg instegströskel. I pump track tävlar man på en bana med velodromkurvor och böljande hopp, antingen mot klockan eller en-mot-en. Istället för att trampa använder man sin egen rörelseenergi och pumpar sig fram genom banans terräng.

Pump track cyklas normalt med BMX- eller MTB-cyklar och förra året lockade Red Bull Pump Track World Championship några av världens bästa från de olika sporterna. Bland dem OS- deltagare, regerande världsmästare och lokala stjärnor. En av dem som gläds åt beskedet att Sverige får en tävling är cykelproffset Martin Söderström, som det senaste decenniet har räknats till den absoluta världstoppen inom Freeride MTB och Slopestyle. Söderström räknar med att stå på startlinjen i augusti.

Martin Söderström. Foto: Jan Kasl/Red Bull Content Pool.

– Jag har tävlat en hel del pump track genom åren internationellt. När vi äntligen får en tävling på hemmaplan så tänker jag inte missa möjligheten att vara med, säger Martin Söderström.

Tävlingen innehåller både dam- och herrklass och är öppen för alla. Foto: Jan Kasl/Red Bull Content Pool.

Tävlingen är öppen för alla som har fyllt 16 år och är uppdelad i herr- och damklass. Det enda egentliga regelkravet är att cykeln måste ha 20 tums hjul eller större. Anmälan har öppnat och görs via www.redbullpumptrackworldchampionship.com.

Annons

– Vi räknar med att locka ett startfält med cirka 150 tävlande från hela Norden. Det bästa med Velosolutions banor är att de är byggda för alla. Både nybörjare och proffs, säger Amanda Sandahl.

Snabbast runt en pump track-bana utan att trampa är det som gäller. Foto: Arturs Pavlovs/Red Bull Content Pool.

Under 2019 arrangeras Red Bull Pump Track World Championship förutom i Sverige, även i Chile, Filippinerna, Holland, Indien, Kanada, Kina, USA, Sydafrika, Tyskland och Thailand. Den slutliga tävlingskalendern är ännu inte officiell men beräknas växa till över 25 deltävlingar under året.

Mer om tävlingskonceptet och mästerskapsserien finns på www.redbullpumptrackworldchampionship.com.

Mer om Järvsö Bergscykelklubb finns på www.jbck.se.

Mer om Järvsö Skills Park finns på www.jarvsoskillspark.se

Mer om Velosolutions finns på www.velosolutions.se.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Anna Beck gör VM-debut på bancykel idag

Close