Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Inför spektakulära SWEDEN 3 DAYS

Inför Sweden 3 Days – Höghulingsrace i Sverige

Daniel på rulle. Foto: Urban Johnsson CK Wano

Text: Daniel Johansson

2-4 Juli körs Sveriges första höghjulingsrace i modern tid med Skåne och Ystad som bas. Planen var att det skulle körts redan förra sommaren men som så mycket annat fick det flyttas fram. Nu har dock arrangören och höghulingsfabrikören Per-Olof Kippel tröttnat på att skjuta upp och istället blir det tävlingar utan publik men med en rejäl satsning på att livestreama tävlingarna. Det blir en helt unik möjlighet att både delta i tävlingarna men även att se spektaklet från soffan för de som hellre gör det. Förhoppningsvis blir det här ett återkommande evenemang så att man redan nästa år kan se tävlingarna på plats.  

Cyklarna är spektakulära skapelser med ett framhjul på minst 44 tum och med vevpartiet fäst direkt på framhjulsnavet precis som på barnens trehjulingar. Bromsar är inte tillåtet utan det gäller att planera sin cykling och nyttja benen för att hålla emot om man behöver sakta in. Att cykla höghjuling ser avancerat ut men är egentligen ganska enkelt när man väl lärt sig. Däremot är den som cykel tämligen värdelös jämfört med en modern cykel. Den sticker dock ut ordentligt, är rolig att cykla på och den väcker alltid uppskattning när man susar fram. När detta skrivs är 22 cyklister från Europa, Mexiko, Nya Zeeland och Puerto Rico anmälda till vad som ser ut att bli en väldigt annorlunda cykeltävling.

Foto: Jens Nordström

 

Precis som namnet på tävlingen antyder kommer det att tävlas under tre dagar i olika discipliner. Det blir fyra olika deltävlingar som räknas var för sig men vars resultat även slås samman för att kora den sammanlagda mästaren.

Race 1 fredag 2 Juli kl.10:00

10km individuellt tempolopp på en mindre skånsk landsväg. Den här sträckan provkörde vi förra sommaren och den är relativt kuperad och rejält utmanande om man vill åka fort.

Race 2 fredag 2 Juli kl.18:30

Varvlopp på Sturup Raceway där ett varv är två km långt. Kvalheat körs över tre varv följt av final över åtta varv senare under kvällen.

Annons

Race 3 lördag 3 Juli kl.15:00

Varvlopp i Ystad. Varvet här mäter en km och kvalet körs över fem varv. Tävlingen avslutas med en final över 15 varv.

Race 4 söndag 4 Juli kl.13:30

Två timmars uthållighetslopp på Björka Flygbas. En fem kilometer lång helt platt oval kommer bli en grym avslutning på helgens tävlingar. Alla startar samtidigt och flest varv på två timmar vinner. Den här etappen provkörde vi också och det finns ingen möjlighet att vila utan man måste ligga på hela tiden. Det lär bli ordentligt viktigt att vara taktisk här och försöka spara så mycket kraft som möjligt.

Foto: David Ford

Personligen kommer detta bli mina första tävlingar på höghjuling och jag ser det mest som en rolig grej, åtminstone tills starten går. Min tidigare erfarenhet av att cykla höghjuling är mest långa utflykter och inget som egentligen liknar det här. Jag har tidigare bland annat cyklat runt Vättern på 18 timmar och under 2019 trampade jag 130 mil på tio dagar och avnjöt Kattegattleden, Sydkustleden och Sydostleden. Här blir det sannolikt mindre mys och bra mycket mer mjölksyra. Varvloppen blir nog den största utmaningen då det kommer krävas lite mer teknik om det är tighta kurvor och trångt om utrymmet. Det individuella tempot blir i princip en 20 minuter lång plåga strax över tröskel, där det gäller att inte gå ut för hårt och orka trycka hela vägen. Avslutningen på Björkabasen är väl det jag borde vara mest van vid men två timmars matande runt, runt kommer bli ordentligt krävande.

Jag ser otroligt mycket fram emot Sweden 3 Days på så många olika sätt. Dels ska det bli kul att tävla och se om hornen kan växa ut igen efter så här lång tid utan tävlingar. Men framförallt ser jag fram emot upplevelsen och att träffa alla tappra höghjulingscyklister. Cyklisterna kommer att bo på samma hotell och bussas mellan tävlingsplatserna vilket självklart kommer inbjuda till trevligt umgänge, men även till en känsla av att få vara proffs för en helg trots att huvuddelen av oss bara är glada amatörer på annorlunda cyklar.

Ni hittar mer information på www.sweden3days.se där man så småningom även kommer åt livestreamingen.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.