Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
MTB tävlingsnyheter

Inför Ränneslättsturen

Det är dags för ännu en deltävling i Långloppscupen för MTB-cyklister. På söndag avgörs Ränneslättsturen utanför Eksjö på det småländska höglandet.

Banan har under flera år hyllats av deltagarna och till år har man vässat just denna del ytterligare ett snäpp. Hela första slingan är utbytt för att kunna ta emot fler cyklister utan att de ska uppstå köer utmed banan. Första slingan kommer precis som tidigare att inledas med en masterstart ut ur stan och därefter lite snabbkörda grus- och skogvägar innan man kommer in i ett område med gamla terrängspår från militärens tid på Ränneslätt. Där bjuds det på så kallade ’double track’, det vill säga två mer eller minde tekniska spår i bredd. ”Det kommer säkert bjuda på en del tävlingsmoment och jagande efter bästa spårval”, tror tävlingsledaren Mats Nerlund.

Banan kommer alltså att klara av att svälja fler cyklister, även om man inte tullar på kvaliteten och hamnar i grusvägsfällan.

Med en helt ny första slinga har man istället frigjort fler stigar till den andra slingan som går norr om Eksjö. ”Vi har därför kunnat plocka ut de bästa delarna från de tidigare första och andra looparna och andra slingan kommer nu att nästan helt bestå av stigar”, berättar Mats stolt. Den tredje och sista loopen upp mot den så kallade Skidstugan och slalombacken är lite omgjord i början, men de flesta kommer att känna igen sig på den slingan även i år.

Förra året slog Ränneslättsturen deltagarrekord med 1155 cyklister till start. Antalet föranmälningar pekar på att det kan landa i samma trakter även i år, även om det är cirka ett 50-tal färre föranmälda cyklister. ”Men vi är uppe i nästan 900 föranmälda cyklister, så det ser bra ut”, säger Mats. Den extra pengen som man får betala för att efteranmäla sig är bara 150 kronor så många kanske avvaktar in i det sista innan de bestämmer sig.

Om vi tittar lite i startlistorna kan vi konstatera att Herrar Elit ser lite tunnare ut än vad vi är vana vid att se. Några av toppcyklisterna på långlopp är säkert med som hjälpryttare på landsvägs-SM. Dessutom går VM i långlopp i helgen, men där finns inte några svenskar med i startlistorna.

Annons

Avsaknaden av flera tunga namn öppnar verkligen upp det för två herrar som legat långt framme under hela våren, men inte fått till den riktiga fullträffen med en seger på någon riktigt stor tävling. Det är Mikael Flockhart som förra året radade upp andraplatser i Långloppscupen utan att ta någon seger och comebackande Henrik Sparr som varit på pallen flera gånger under våren. Dyker det inte upp någon efteranmäld utmanare så vågar jag nog sätta en liten slant på att någon av dessa är först över mållinjen på söndag.

I Damer Elit finns det 10 tjejer med i startlistan. Här ser det helt klart bäst ut för Ivanda Eiduka och Sandra Backman som gjort många fina lopp både i år och förra säsongen.

Vädret ser i skrivande stund ut att bli rätt bra i Eksjö på söndag. Det myckna regnandet under de senaste veckorna påverkar inte banan i Eksjö något nämnvärt du det mesta av banan går uppe på åsarna och marken till stor del består av sand och morän som klarar att svälja i princip hur mycket vatten som helst. ”De om råden som kan vara problematiska är framför allt stigningen efter första passagen av Skidstugan men där har vi resurser att lägga ut spångar om det behövs”, berättar Mats. ”Vi är rädda om både cyklisterna och marken, så vi ser till att det inte blir allt för uppkört längs banan”, lugnar han dem som mot förmodan tvekar till start på grund av vätan.

Har du inget inplanerat på söndag, tycker jag att du ska ta en sväng ner till Eksjö och vara med på ett av de bästa långloppen under säsongen. Banan är dessutom publikvänlig och det är enkelt för de som vill heja på cyklisterna att göra det på flera platser. Dessutom kommer Allt Om MTB att finnas på plats med några bra erbjudanden och självklart för att cykla lite…

Vi ses väl där?

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Preliminära resultat från herrarnas tempo
Close