Inför Finnmarksturen

MTB 8 Aug 2014

På söndag avgörs ett av Sveriges mest klassiska långlopp, Finnmarksturen. Loppet startade redan 1991 och har sedan dess fortgått utan uppehåll, vilket faktiskt gör det till Sveriges äldsta långlopp.

Arrangörerna Ludvika CK hälsar att årets bana är i riktigt fint skick. Klubbens medlemmar har lagt ner mycket energi på att röja sly och ta bort stormfällda träd och klippt gräs så att de 68 km ska vara så bra som möjligt. Utöver lite mindre förändringar i starten och vid målgången är banan densamma som förra året.

Arrangörerna hoppas även den trevliga stämningen med mycket publik utmed banan som gjort Finnmarksturen känd kommer att finnas även i år. På ett tiotal platser utmed banan kommer det finnas spelmän i buskarna för att höja stämningen för såväl cyklister som åskådare.

I långloppscupen börjar det nu tätna om topplaceringarna, och att flera toppcyklister i framför allt herrklassen stod över Engelbrektsturen för ett par veckor sedan har gjort att det blivit riktigt spännande. Men vi börjar titta närmare på damerna.

Damer Elit
Damelitfältet har den här gången lockat sju föranmälda cyklister, men det är inte vilka som helst. I startlistan hittar vi de fem första namnen i totalen i cupen, samt åttondeplacerade Felicia Ferner som dock varit 2:a, 4:a och 4:a på de tre tävlingar hon kört. Leder cupen gör Emmy Thelberg, som kört fem av de sex deltävlingarna, men vi tror att fighten i täten kommer stå mellan totalens två och tre, Falucyklisterna Hanna Bergman och Jennie Stenerhag. Bergman vann före Jennie på Långa Lugnet i våras, medan placeringarna var de ombytta på Lida Loop. Senast de båda möttes i cupsammanhang var på Mörksuggejakten där Bergman stod för en sämre placering medan Stenerhag tog hem damklassen. Räkna med en tuff fight mellan tjejerna i Dalaskogarna.

Herrar Elit
Även herrarnas elitklass har lockat många vassa cyklister och ett riktigt stort startfält med hela 55 föranmälda cyklister. Med i startlistan hittar vi samtliga i topp 10 i sammandraget, så räkna med bra fart redan från start. Utöver de tio cyklisterna i topp ska vi också hissa en varningsflagga för Matthias Wengelin som är hemma i Sverige efter en säsong med mycket tävlande ute i Europa. Efter Engelbrektsturen gick Daniel Brengdahl upp i ledningen i totalen, mycket tack vare att många av de andra toppcyklisterna avstod start på grund av krocken med SM (läs mer om det här). Istället tror vi att Fredrik Eriksson är en het kandidat till segern, han har vunnit tre av de fyra långlopp (ingående i cupen) han kört i år. Frågan är om Team Corratecs Micke Flockhart ska klara att försvara sin långa svit av andraplaceringar som han har från den här sommaren. Faktum är att han varit tvåa i nästan vart enda lopp han kört, och konstaterade efter andraplatsen i Motala förra helgen att han totalt inte varit mer än några minuter efter på närmare 10 långlopp den här säsongen, utan att lyckas få en enda fullträff, kan det vara dags på söndag?

En spännande start gör också landsvägscyklisten Alexander Wetterhall som tog ett smått överaskande SM-silver på långlopp efter Emil Lindgren för ett par veckor sedan, men det ska också tilläggas att startfältet på SM var minst sagt glest på grund av den ovan nämnda krocken med Engelbrektsturen och den efterföljande bojkotten från många elitcyklister. Wetterhall var dock inte mer än knappt 1,5 minuter efter Lindgren, så han har definitivt kapacitet att köra snabbt i skogen.

Räkna med rafflande dueller i skogarna runt Ludvika på söndag alltså. Vädret verkar bli gynnsamt för cyklisterna även om det verkar kunna komma några droppar regn under natten till söndagen, dessutom verkar vindarna föra röken från den inte allt för avlägsna skogsbranden bort från tävlingsområdet.

 

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.