Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
BanaExtra

Högbo Mtb Arena

Tänk om det hade funnits en plats med många mil av fina mountainbikeleder, där det fanns något skoj oavsett vilken nivå man befinner sig på. Det finns det, platsen heter Högbo MTB Arena! Vi blickar tillbaka till när Jesper Andersson var där tidigare i år och provcyklade.

 

DSC_2890_JesperAnderssonPhotography
Cykla intill vattnet eller i djupaste trollskog.

Det är Valborg, jag vaknar upp på Högbo Brukshotell och tar med mig mina slutkörda ben upp mot frukostbuffén. Strax därefter möter jag upp några lokala cyklister vid Högbo bruk, lite längre bort ser man en tunn rökstrimma lämna vad som återstår av gårdagens brasa.

Benen känns lite på samma sätt, igår var det en fantastisk hetta och energi i dem men idag är det inte mycket mer än en rökstrimma kvar. Jag har utsatt benen för två dagars tävlande, först Swecup/UCI-race i Säter och sedan UCI-race just här, på delar av Högbo MTB Arena. Men vad passar bättre då än lite rolig cykling på ny mark och i gott sällskap?

 

JAN_3503_JesperAnderssonPhotography
Tävlingsdebut!
DSC_3006_JesperAnderssonPhotography
Rötter, stenar, grusväg och spänger, här finns det mesta!

Vi påbörjar cykelturen med en sväng upp till teknikområdet. Här har man samlat en hel del tekniska utmaningar på ett kompakt område. Det finns inte mindre än två pumptracks, en kompakt och en större. Inte ett enda tramptag krävs för att ta sig runt, men eftersom man jobbar med vad som känns vara varenda liten muskel i kroppen så stiger pulsen snabbt. Det skulle vara kul att ta hit någon utomstående som inte cyklar men som ändå påstår att cykling i stort bara handlar om att ha starka ben…

DSC_2993_JesperAnderssonPhotography
Det finns gott om leder, och alla är välskyltade!

I teknikområdet finns också ett gäng fantastiska handbyggda stigar som med sina berms och små hopp slingrar sig fram upp och ner i skogen. Gillar man istället lite större hopp så finns även detta. Man kan inte annat än stanna upp och reflektera över otroligt mycket tid, energi och pengar som lagts ner på Högbo MTB Arena.

Vi rullar vidare genom barrskog på slingriga stigar som då och då kantas av vatten. Variationen är enorm och här finns allt från lättrullade grusvägar till mer tekniska leder med en hel del backar, inte de längsta backarna men man får istället njuta av desto fler. Här finns verkligen någonting för alla, alltifrån den som för första gången satt sig på en mountainbike till för de som tävlar på elitnivå!

Jag cyklar med Pelle Sjudin och Stefan Persson, två duktiga och starka cyklister som under denna första maj gör livet för mina små ben smärtsamt. Det blir en del gasande längs stigarna och även om benen skriker så cyklar jag med ett brett leende. Att cykla på fina stigar och jaga eller jagas är fruktansvärt kul! Någon gång lyckas man ta ett spår som de lokala cyklisterna aldrig tänkt på, men oftast ligger man steget efter och får jobba hårt för att inte bli lämnad efter till skogens grönska och mystik.

Annons

 

JAN_3454_JesperAnderssonPhotography
Här finns gott om aktiviteter, vad sägs om svenska mästerskapen i fatbike, endurotävling eller som här UCI kategori 2 tävling i cross country.

Efter någon timmes cykling måste sällskapet dra vidare och jag får nu lov att navigera själv längs ­stigarna. Här finns leder med namn som Mankan, Linn, Kimi och Palmen, alla ­uppkallade efter eldsjälarna och cyklisterna bakom hela arenan. Det är tätt mellan ­skyltarna och även om man då och är hyfsat upptagen med att titta ner på stigen så är det svårt att köra fel. Jag är långt ifrån att hinna köra allt, i kartan som jag hämtat ut i hotell­receptionen finner man ett femtontal leder och man lär få komma hit ett par gånger för att köra genom alla.

 

DSC_2805_JesperAnderssonPhotography
Att jaga varandra runt en pumptrack sätter verkligen snurr på hjärtat!

Vill man ­planera sitt besök till ­Högbo MTB Arena så finns det gott om information på Högbo Bruks­hotells hemsida. ­Förutom att det finns en liten karta över varje led finner man även höjdprofil, en kort beskrivning samt film om leden plus gps-fil som du kan ladda ner till din cykeldator. På hemsidan kan man förutom att boka boende också boka cykel. Det finns ett brett utbud av cyklar, med allt ifrån snabba hardtails och heldämpade cross countrycyklar till fatbikes, vilket leder oss in på deras vinteraktiviteter då arenan har ­preparerade spår för just fatbike­cykling – imponerande!

För den som vill utveckla sitt cyklande kan man ta hjälp av en guide, bland annat så guidar Stefan Persson som har en minst sagt imponerande erfarenhet av tekniskt cyklande med bland annat pallplatser i downhill.

 

JAN_3604_JesperAnderssonPhotography
Vid Högbo Brukshotell finns cykeluthyrning, cykeltvätt, god mat och spa för trötta cyklister.

Efter en rolig cykeltur med ­trevligt sällskap rullar jag tillbaka till ­hotellet och imponeras än en gång av hur bra det fungerar att komma hit som ­cyklist. Jag tvättar av hojen vid cykeltvätten som ligger precis ­intill hotellentrén innan jag går ner i hotellets spaanläggning och avslutar en fantastisk helg med en skön bastu.

Jesper Andersson
Jesper ”Jeppman” Andersson är en elitsatsande cyklist tävlandes för Cykelhuset i Upplands Väsby med Knivsta CK som klubbtillhörighet. Helst av allt susar fram i full fart på sin mountainbike. Han är en idéspruta utan dess like och kombinationen av för mycket energi och tokiga idéer gör att han har många järn i elden. När han inte cyklar spenderar han mycket tid med att nörda ner sig i diverse intressen så som fotografering, kaffe och gud vet vad!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Dopingproblem kan leda till kriminalisering i Storbritannien

Close