Fria startplatser till Långa Lugnet

MTB 20 Maj 2016

Om en vecka styr vi norrut för Långloppscupens andra deltävling, Långa Lugnet i Falun. Vi fortsätter lite på temat upp och ned från Billingeracet, för Långa Lugnet bjuder på 1 000 härliga höjdmeter som ska bestigas innan man är klar. Till detta trevliga lopp har vi tre fria startplatser till er läsare, två till medlemmar i Allt Om MTB CF eller Svenska Cycling Plus CF och en som alla kan ta del av oavsett förening. Meddela ditt intresse på [email protected] senast söndag 22/5, skriv Långa Lugnet i ämnesraden. Vinnarna publiceras här på hemsidan måndagen efter.

Banbeskrivning

Första loopen går till stor del på snabba grusvägar och in i vad som inte kan vara annat än en magisk nyhet för 2016. Falu Stigcyklister har byggt vad de kallar Flowstigen som slingrar sig ner från hopptornen och tillbaka till Lugnetområdet innan det är dags för att ge sig ut på nästa varv.

Andra loopen innehåller inte bara snabba och kurviga stigar utan såklart en hel del klättrande, det är ju trots allt tusen höjdmeter som ska krämas ut ur låren! Åter till Lugnet, passa på att ta något att dricka, har du langning är det här ett suveränt tillfälle för racets sista flaska.

Sista loopen är med sina 16 kilometer den kortaste så bit ihop och ta dig uppför de sista backarna. Snart skymtar du en skylt som säger näst sista backen, kämpa på och så bara den sista klättringen också. Därefter väntar några handbyggda stigar utför med doserade kurvor, se till att hålla koncentrationen uppe sista biten.

Förbered dig

Nu har du kanske Billingen i benen så hur backar påverkar dina ben behöver inte komma som någon nyhet. Annars kan det vara bra att försöka jaga ihop höjdmeter under ett pass, de flesta träningsklockorna har höjdmätare. I vårt förhållandevis platta land kan det vara svårt att hitta en slinga som ger dig 1000 höjdmeter på 62 kilometer, men det går. Ett annat tips är att försöka hitta stigar med doserade kurvor att öva lite på. Här kan den som vet hur man behärskar denna typ av utmaning spara väldigt mycket tid och energi jämfört med den som stöter på det för första gången.

Tävlingscentrum ligger på Lugnets Riksskidstadion där också starten går klockan 10:00 för damelit, 10:30 för herrar och motionsklasserna strax därefter.
Banlängd: Totalt 62 km fördelat på tre slingor, 28, 18 respektive 16 km långa. Det kommer även finnas möjlighet att köra den första eller de två första ­looparna om man vill köra något kortare.
Depåer: Totalt två depåer i samband med varvning på stadion. 28 och 46 kilometer efter start.
Langning: Ett race med loopprincipen där man kommer in för varvning på ­stadion vid två tillfällen vilket gör det enkelt och smidigt att langa. Här finns också teknisk zon där man kan ställa in reservhjul om så önskas.
Mer information på www.langalugnet.se
Anmälan görs på deras hemsida, senast 25 maj, sedan gäller efteranmälan mot förhöjd avgift.

Låt oss hoppas att det blir detta väder nästa lördag! Foto: Jesper Andersson
Låt oss hoppas att det blir detta väder nästa lördag! Foto: Jesper Andersson

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.