Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Svenskar utomlands

Emma förlorade tröjan sista dagen i Frankrike

Emma Johansson

Route de France kallas ibland för damernas motsvarighet till Tour de France, men de båda loppen har inte så mycket mer gemensamt än att de båda avgörs i Frankrike och är etapplopp. Route de France består ”bara” av en prolog och sju etapper med en snittlängde på runt 100 km per etapp. Några riktiga bergsetapper saknas också. Detta är väl kanske mest ett bevis på hur styvmoderligt damcyklingen är behandlad i världen.

Vår svenska toppcyklist Emma Johansson visade redan från start att hon tillhör en av de främsta i världen och tog hem den 3,8 km långa prologen.

De följande sex etapperna skulle visa sig bli en sällskapsresa med en spurtkanon. Trots lite utbrytningar på olika håll under de kommande dagarna var stora delar av klungan samlad när det drog ihop sig till spurt, och starkast i spurten dag efter dag var Wiggle Hondas Giorgia Bronzini. Hon vann alltså spurten sex dagar i följd. Men varje dag var som sagt klungan samlad bakom henne och Emma var med i den, vilket gjorde att Emma behöll ledartröjan under hela veckan.

Annons

Först på den sjunde och sista etappen lyckades en annan Wigglecyklist, Linda Melanie Villumsen med en soloutbrytning som skulle visa sig hålla hela vägen till mål. Eftersom avstånden bakåt hela tiden varit små, och Nya Zeeländskan Villumsen inför etappen endast var en sekund efter Emma var det inte något snack om vem som skulle ta hem totalsegern när Villumsen triumferade hem den sista etappen nästan 6 minuter innan klungan var inne på upploppet.

Emma tog sig in på en tredjeplats i klungspurten och säkrade därmed andraplatsen i tävlingen.

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Fredrik Eriksson och Ann Berglund tog hem Finnmarksturen

Close