Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Cycling Plus
Tävlingsnytt landsväg

Damjuniorerna och U23-grabbarna först ut på landsvägs-VM

Ida Jansson han inte mycket mer än packa om väskan mellan VM-tävlingarna. För bara ett par veckor sedan var hon i Andorra och körde MTB-VM, nu försvarar hon de svenska färgerna på landsväg.
Ida Jansson han inte mycket mer än packa om väskan mellan VM-tävlingarna. För bara ett par veckor sedan var hon i Andorra och körde MTB-VM, nu försvarar hon de svenska färgerna på landsväg. Foto: SCF

De sexton cyklister som ska delta på landsvägs-VM är nu samlade i Richmond, Virginia i USA. För svenska landslaget startar tävlingarna idag, måndag, med tempolopp för damjuniorer och herr U23.  Ida Jansson och Frida Knutsson, båda från Falu CK och Marcus Fåglum Karlsson från Skara CK/Tre Berg-Bianchi representerar Sverige.

Kl. 16:00 svensk tid kör damjuniorerna igång på den 15 km långa tempobanan och klockan 17:30 går starten för U23 herr, som kör två varv på banan och totalt 29,9 km.

De två svenska damjuniorerna som kör tempot, Ida Jansson och Frida Knutsson deltar på landsvägs-VM för första gången. Ida gjorde sin VM-debut bara för några veckor sen då hon deltog på Mountainbike-VM i Andorra och placerade sig på fjärde plats, en mycket bra prestation för en förstaårsjunior.

Ida Jansson är en målinriktad talang som är duktig i alla de tre grenar som hon tävlar i: MTB, landsväg och Cyclo Cross. En tjej med förutsättningar att gå långt och bli en förebild inom cykelsporten”, säger Glenn Magnusson, förbundskapten för damjuniorerna:

Frida Knutsson är en stark tempocyklist.
Frida Knutsson är en stark tempocyklist. Foto: SCF

Frida Knutsson är en stark tempocyklist som har presterat mycket bra och placerade sig på 13e plats på EM i Tartu. Hon har tagit två SM-guld (tempo och kortbana) och en totalseger i den internationella tävlingen Tour de Assen efter tre etappvinster och två andraplaceringar.

Nu ska de mäta sig med de internationella damjuniorerna, men att sia hur det ska gå är svårt. För  damjuniorer finns inget UCI-program med internationella tävlingar under året, och därför har de inte haft så många möjligheter att jämföra sig med varandra innan VM.

”Damjuniorerna blir lite extra spännande att följa av den anledningen, säger Glenn Magnusson. Tjejerna har laddat på egen hand och vet inte riktigt vad som väntar, fortsätter han.

Annons

Historiskt sett är det holländskorna och italienskorna som varit framme och tagit många av VM-medaljerna.

Ida och Frida kommer också att köra linjeloppet den 25 september och får då sällskap med Selma Svarf från CK Natén.

Marcus Fåglum Karlsson är den enda svensken i U23-klassen.
Marcus Fåglum Karlsson är den enda svensken i U23-klassen. Foto: SCF

Marcus Fåglum Karlsson kör tempot i U23-klassen
Tempobanan är ganska flack men innehåller en del kurvor som kan komma att störa rytmen för många. U23:orna kör samma bana som damjuniorerna men två varv (29,9 km). Bland de 52 startande kör Marcus Fåglum Karlsson, Team Tre Berg-Bianchi/Skara CK, som enda svensk.

“Marcus är den absolut åkstarkaste U23:an i Sverige – en komplett cyklist som behärskar det mesta”, säger förbundskapten, Glenn Magnusson. Han kom på 13:e plats på EM i år och året innan på 10:e plats.

Tempoloppet för U23 herr startar kl. 17:30 svensk tid. Marcus har startnummer 29.

Tyvärr sänds inget av loppen på någon svensk TV-kanal. Känner du till någon live-stream så tipsa gärna i kommentarsfältet eller på vår Facebooksida.

Lämna en kommentar

Annons
Read previous post:
Imorgon drar landsvägs-VM igång

Close