Svenska Cycling Plus
Annons
Annons

D-vitamintillskott, bra eller onödigt?

Enligt försäljningsstatistiken äter svenskarna allt mer D-vitamintillskott, men i en studie gjord på Nya Zeeland och som nyligen publicerades i ansedda medicinska tidskriften The Lancet kan det vara helt i onödan.

Forskarna som har sammanställt resultaten av 40 tidigare studier gjorda på D-vitaminets verkningar konstaterar att tillskotten har liten eller inge effekt alls på risken att drabbas av hjärtattacker, slaganfall, cancer eller benfrakturer. Däremot har inte effekten mot trötthet och depression undersökts, något som är orsaken till att många svenska tar tillskottet.

D-vitamin bildas naturligt i kroppen när huden utsätts för solljus, därför har man tidigare trott av vi nordbor som utsätts för relativt lite solljus under vinterhalvåret skulle behöva ett extra tillskott av vitaminen som framför allt påverkar vårt skelett. Därför tillsätts också D-vitamin i mejeriprodukter som mellanmjölk och margarin. Men enligt studien stämmer alltså inte detta.

Annons

Forskarna i studien poängterar att brist på D-vitamin kan ge allvarliga problem, men risken att drabbas om du äter en normal kost är mycket liten, oavsett var på jorden du bor. Tillbringar du all din tid inomhus och äter en ensidig kost, finns risken att du kan få bristsjukdomar. Men för en vanlig person som ser dagsljus emellanåt och äter en normal kost anser forskarna att tillskotten är helt onödiga.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Merida Reacto Evo – världsmästarens val

Close