Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Nyheter

Är lagen inte lika för alla?

beslut
Utdrag ur tillståndet från Länstyrelsen Stockholm

Med fem dagar tillgodo har Gran Fondo Stockholm äntligen fått klart med sitt tillstånd. Det är bara att gratulera dem till väl utfört arbete. Ingen skugga på Gran Fondo då de har gjort vad de skulle göra d.v.s. arrangera loppet, må hänt vara med stora förändringar gentemot vad som från början marknadsfördes.

Men det stora frågetecknet är nu Länsstyrelsen i Stockholm, hur tänkte de och hur kunde de motivera att ge Gran Fondo Stockholm särbehandling och en expresshantering? Enligt reglerna skall en ansökan för tävling på väg eller uppvisning av fordon på väg vara inlämnat minst 4 månader innan arrangemanget skall genomföras. När vi nu på morgonen talade med chefen för tillståndsenhet på Länsstyrelsen  Stockholm hänvisade hon först till att ansökan legat så länge hos polisen, vilket är en sanning med modifikation, den låg hos polisen i ca 3 veckor, hos Länsstyrelsen låg den bara en vecka, innan ett positivt beslut fattades. Ni kan läsa motiveringen till bifallet genom att klicka på bilden.

Ett antal frågor väcks och när man läser motiveringen till bifallet så hänvisar de till att de särskilda skälen består av att det är så många som anmält sig till arrangemanget samt att många av dem har ordnat med logi och resor till och från Stockholm. När vi talat med Trafikverket och Transportstyrelsen så har de hävdat att “Särskilda skäl” skall användas t.ex. om Vätternrundan missar att skicka in en ansökan och inkommer med den försent eller om det är ett annat arrangemang som har genomförts under många år och p.g.a. den mänskliga faktorn har ansökan inkommit försent eller om ansökan inte varit komplett.

Skoghall CK är ett tydligt exempel på en förening som skulle kunna ha hävdat särskilda skäl, detta efter att Hammarö 3-dagars blev inställt i år, de ansökte 3,5 månader innan arrangemanget, men fick kategoriskt avslag då ansökan inkommit försent, trots att tävlingen genomförts under många år och på samma vägar. Där bör SCF ta tag i detta och sammankalla representanter från berörda myndigheter och uttrycka sin oro över att det kan se så olika ut beroende på var man befinner sig i vårt avlånga land. Regelverket måste vara entydigt oavsett i vilket län cykelklubben befinner sig. Cykelklubbarna kan inte behandlas olika.

Annons

I princip har Länsstyrelsen i Stockholm visat att Länsstyrelserna har en kapacitet att genomföra expressbehandlingar och nu kan man fråga sig varför har Länsstyrelserna enligt sitt regelverk satt upp en handläggningstid på fyra månader för cykeltävlingar, Stockholm klarade det på en vecka.

I kopian för tillståndet hänvisar även Länsstyrelsen till att man kan överklaga detta beslut, men vad händer om något gör det? För överklagas det så finns det inget beslut förrän att domstol har sagt sitt.

De nu runt 2000 anmälda till Gran Fondo Stockholm önskar vi nu ett stort lycka till och vi hoppas att ni får en trevlig runda.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Vi stämmer av läget med den enda svensken i Giro d’Italia

Close