Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB

Allt fler tjejer upptäcker enduro

Enduro måste inte vara svårt, och man får gå om det skulle behövas. Kajsa Olsson och Hanna Neftonsson är sålda på stigcykling och vill att fler tjejer ska uppleva endorfinkicken det ger att klara ett svårt parti samt vara en del av den “goa” stämningen det är på endurotävlingar. För ett tag sedan fick vi en pratstund med dem.

Text: Angelica Edvardsson Edin

Enduro-läger i Stenungsund. Foto: Kajsa Olsson

Hur har endurointresset utvecklats genom åren bland tjejer?

Hanna: I år var det ungefär 13 tjejer på varje tävling i elitklassen, en dubbling mot året därpå. Totalt var det kring 25 tjejer i tävling och motionsklassen gentemot närmare 300 killar.  Vi tänkte att det borde finnas fler tjejer som vill prova på. Så jag ordnade en träff på Vallåsen i oktober för att informera om enduro, minska steget till att vilja tävla och öka gemenskapen. 14 tjejer kom och det verkar som att alla uppskattade träffen och jag hoppas att konceptet kan sprida sig till fler orter i Sverige.

Kajsa: Första endurolägret jag och min kompis Helene Sjödahl höll 2016 kom det strax över 20 tjejer till, året därpå kring 30.
Deltagarna har ofta cyklat mountainbike på stigar i skogen och i takt med att de blivit bättre velat skaffa sig nya utmaningar, vilket enduro är perfekt för. Man utmanar sig hela tiden.
Vi har också ordnat enklare varianter av endurotävlingar för att man ska få en uppfattning om vad sporten innebär. Flera som deltagit har sedan anmält sig till Enduro Sweden Series.

Kajsa, du startade tillsammans med Helena Sjödahl nätverket Mtbtjejer Swe på Facebook för två år sedan, varför det? 

Jag gillar att cykla i skogen på svårare och “tuffare” stigar och ville ha sällskap. Tjejer som cyklade då körde mest cross country. Tanken var att tjejer skulle kunna skriva i gruppen och hitta sällskap men det var trögt i början, de flesta inläggen kom från mig och min kompis Helena. För att få fler att upptäcka den roliga sporten började vi och andra skapa olika mountainbike event där alla tjejer som ville fick komma och cykla. Mestadels var vi i Göteborg med omnejd. Efter flera härliga bilder på glada tjejer på olika stigar började inläggen ta fart. Det är nu cirka 2000 mountainbike tjejer i forumet.

Är det viktigt för gruppens deltagare att det bara är tjejer med på träffarna?

Kajsa: Vid vårt första event för två år sedan var det viktigt för att slippa pressen som ofta kan bli om det är killar med. Farten blir automatiskt högre och man kan lättare ta felaktiga beslut som leder till krascher. Många killar ligger flera år framför rent tekniskt då de ofta har börjat cykla tidigare eller kört motorcross som unga.

Hanna: Det är roligt med rena tjejevent och det kan ofta bli en mer avslappnad stämning  men jag ser gärna mixade grupper på sikt där man delar in sig efter kunskap. Hittills har jag inte mött någon kille som kollar snett eller ser negativt på om det är en tjej med och cyklar.  Jag tror det har mycket med självkänsla att göra och hoppas att alla tjejer ska våga ta sin plats.
Många tjejer tror de kommer vara i vägen för personen  som startar bakom dem på en sträcka i ESS. Känner man så kan man be om mer tid på sträckan.

Har ni något mål med era träffar och communityt?

Kajsa: Vi vill inspirera och ge förutsättningar för tjejer att våga ta för sig i skogen och att man hittar fler kompisar att cykla med i sin hemort. Sedan är det kul om fler vågar prova att tävla. Vi vill visa att man inte behöver vara elit för att ställa upp och tycka det är kul.

Hanna: Att fler upptäcker hur otroligt roligt det är med enduro och att fler tjejer vågar prova på att tävla. Det är roligare ju fler som kör. Så vill jag att fler upptäcker gemenskapen det är på tävlingar och få känna endorfinkicken av att klara något man inte gjort förut, det är en väldigt boost.

Vad kan vara ett hinder för att börja tävla i enduro?

Hanna: Kanske att man inte vet svårighetsgraden på sträckorna innan. Vid långlopp vet man ofta hur de ser ut även om man inte åkt just den tävlingen innan, det är grus blandat med stigar som inte är så svåra. Det gäller att våga prova och ha mod att utmana sig men samtidigt ska man veta att det är helt okej att gå ner. Och oavsett teknisk kapacitet får man ta del av den trevliga stämningen mellan sträckorna, när man tar sig till nästa startpunkt. Alla hejjar, det är inga sura miner.
Under 2019 kommer förhoppningsvis klasserna i ESS att bli fler och tillgängligheten till att prova på att tävla kommer då att öka.

2017 kom i snitt sju tjejer till start på en deltävling i Ess, i år var antalet det dubbla, vad kan ökningen bero på?

Hanna: Vi som kör försöker locka dem vi träffar, de som börjar berättar för andra att det är en kul sport. Synliggör man att det är många tjejer som kör lockar det fler när de ser att det finns en klass för dem. Sedan gillar nog många att det ger en boost att klara en utmaning oavsett svårighetsgrad, det handlar om ens egna känsla och inte vad andra klarar eller inte.
Samt så råder en endurohajp generellt, även bland killar, vilket kan bidra.

Hur vill ni att damcykling ser ut i framtiden inom enduro?

Annons

Kajsa: Det är inte rimligt att det är lika många tjejer som killar på tävlingar. Det är trots allt en farlig sport, många skadar sig och man förstör material, men fler tjejer kommer nog börja tävla för det de upptäcker att det är roligt. Ju mer uppmärksamhet sporten får desto lättare är det för yngre att lockas.
Enduro är en bra sport att vara ”nybörjare” i jämfört med exempelvis långlopp. Jag som motionär skulle inte ha en chans på en xco eller xcm tävling, då skulle jag behöva lägga flera timmar i veckan på konditionsträning. Men på enduro kan jag leva på tekniken och ge järnet en kort period.

Kajsa Olsson har cyklat i sex år och vill att fler ska upptäcka hur kul det är att köra i drop och hopp.

Kajsas tips till nybörjare:

Bli bekväm med cykeln så du har kontroll på den och dig själv. Vi är noga på våra läger att deltagarna vet innan de kommer hur cykeln beter sig när man bromsar, åker över klippor, rötter med mera.

Kör mycket stig, leta upp olika endurosträckor på strava eller trailforks för att få ett hum om vad enduro handlar om.

Testa en tävling för att uppleva hur det är att köra på tid. Sträckorna har ofta en A och B linje där du kan välja den lättare. Dagen innan kan du även träna på sträckorna för att förbereda dig. Ofta är det inte svårare än att det går att köra på en hardtail.

Fakta: Kajsa Olsson

Född 1976

Bor Stenungsund

Klubb Göteborgs stigcyklister

Bakgrund Har cyklat i sex år och fastnade fort för den mer tekniska biten av sporten, hopp, drop och branter hör till favoriterna. Har varit skadad en del och kör inte regelbundet tävlingar i ESS men lite klubbtävlingar kan det bli emellanåt.

 

Fakta: Hanna Neftonsson

Född 1983

Bor Frillesås

Klubb IF Rigor MTB

Bakgrund Är traillöpare i grunden men började sommaren 2015 komplettera träningen med cykel för att skona knäna. Fastnade direkt för sporten och tävlade i långlopp året efter. Fick nys om en mindre endurotävling på Bollekollen, strax utanför Göteborg under 2016. Tyckte det såg roligt ut och fick med sig en kompis att testa, fick mersmak och har sedan 2017 kört samtliga ESS-tävlingar.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.