Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
ExtraLandsväg

Abloc Winter Challenge

 

Vackert, snöigt och episkt - även om 33 mil i snö kanske inte är exakt det som solskenscyklisten drömmer om...
Vackert, snöigt och episkt – även om 33 mil i snö kanske inte är exakt det som solskenscyklisten drömmer om… Foto: La Lepre Stanca:s Instagram.

Ordet känns ofta en gnutta slitet och överanvänt i cykelkretsar, men i går (läs söndags) begicks ett stycke svensk cykelhistoria som inte kan beskrivas på annat sätt än – episkt. 47 cyklister antog utmaningen att cykla runt Vättern med start och mål i Jönköping i ett välordnat lopp där arrangören Abloc servade med allt en hårt prövad vintercyklist kan tänkas behöva, förutom själva trampandet då.

Och hårt prövade blev de verkligen då vintervädret som hösten igenom lyst med sin frånvaro behagade slå till precis före starten klockan 06.00. Marcus Carlholt från jönköpingsklubben La Lepre Stanca beskriver det som ”en väderdramaturgiskt perfekt dag”. Snöfallet började klockan 05.30 och tilltog sedan hela vägen norrut. Allra tjockast var snötäcket i Motala. På grund av väderförhållandena valde arrangören att leda cyklisterna på flera mindre vägar, vilket var klokt ur säkerhetssynpunkt, men innebar att långa sträckor inte var uppkörda utan fick ”plogas” av cyklisternas obligatoriska dubbdäck. Många körde mtb, men de flesta hade valt cx med ordentliga däck. Den totala sträckan blev nästan 33 mil och målgången som beräknats till ca 19.30 ägde rum cirka fyra timmar senare.

Fem personer valde att bryta längs vägen på grund av bristfällig träning eller att det helt enkelt blev för påfrestande rent mentalt. Stundtals gick det i 12 km/h och trots att arrangörerna stod med finkaffe från Gårdsrosteriet, varm mat och torra underställ längs med vägen säger flera av deltagarna att Abloc Winter Challenge var det i särklass mest utmanande de gjort på cykeln. Vi tror dem. Utmanande var ordet. Och episkt.

Annons
friskis_jkp
Vissa delar av färden såg inte fullt lika underbara ut… Foto: Friskis och Svettis Jönköping (Instagram)

För den hugade finns en ny chans att ta sig runt Vättern i vinterväder nästa år. Då beräknar man ge plats för ca 250 cyklister i olika fartgrupper.

Fler bilder på snöyra, isiga skägg, fika längs vägkanten samt den ljuvliga målgången hittar du på hashtaggen #ablocwinterchallenge eller #vintervättern

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons
Read previous post:
Isac Lundgren kompletterar Bliz-Merida när de bli proffslag

Close