Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTB tävlingsnyheter

8 sekunder från pallen!

Cecilia Thomasson och Marcus Jansson tog en mycket meriterande fjärdeplats när EM-veckan i mountainbikeorientering inleddes med mixstafett i Portugisiska Idanha-a-Nova, ett stenkast från spanska gränsen.

Mixstafetten är en relativt ny disciplin i MTBO-sammanhang och avgörs genom att varje cyklist kör två sträckor om 10-15 minuter på en mycket orienteringsintensiv bana. Dagens tävlingsområde bjöd på en blandning av öppna gräsytor med ett tätt, snabbcyklat stignät och några urbana inslag.

Den 37-gradiga värmen och avsaknaden av skugga tycks inte haft allt för stor effekt på Jansson och Thomasson som varit på plats sedan mitten av förra veckan för att acklimatisera sig till den sydeuropeiska sommarhettan. ”Det har varit en utmaning att dricka tillräckligt mycket för att väga upp för all vätska man förlorar som svett. Häromdagen fick jag kramp efter en träning när jag låg i sängen, det säger en del om hur varmt det varit”, berättar Marcus. ”Sträckorna var inte så långa idag så det funkade hyfsat att köra. Efter första varvet blev det ju en paus när Cecilia var ute på sin slinga, då kunde jag stå i skuggan och hälla vatten över mig och förbereda mig för avslutningen.”

Tävlingen var mycket spännande att följa med svenska ögon. När tre av fyra sträckor var avklarade låg Sverige på bronsplats, tätt följt av furiöst jagande Finland som hade förra årets världscupvinnare Jussi Laurila på sistasträckan och med förhandsfavoriterna Tjeckien inom rimligt avstånd framåt. Ett litet misstag gjorde dock att Jansson inte klarade att gå ikapp, och med endast två kontroller kvar lyckades Laurila passera och skapa en lucka som Marcus inte kunde täppa. Marginalen upp till pallplatsen blev till slut 8 sekunder.

Annons

”Även om det är surt att missa medalj så är det här ändå Sveriges bästa placering i en mixstafett, och överlag gjorde vi bra lopp. Det känns ändå bra att veta att farten finns där, det var en bra start på veckan”, säger Marcus.

Marcus Jansson, ivrigt påhejad av det övriga svenska laget.
Marcus Jansson, ivrigt påhejad av det övriga svenska laget. Foto: Peter Bergström.

EM-veckan fortsätter idag med sprint och går att följa via arrangörens hemsida: http://mtbo15.fpo.pt/index.php/en/day-2-sprint. Första svensk att starta är David Eberlén, 11:17 (12:17 svensk tid) gör han sin mästerskapsdebut.

Resultat:
Mixstafett: 1) Frankrike (Gaelle Barlet och Baptiste Fuchs), 44.09, 2) Tjeckien (Martina Tichovska och Jiri Hradil), 45.59, 3) Finland (Marika Hara och Jussi Laurila), 46.41, 4) Sverige (Cecilia Thomasson och Marcus Jansson), 46.49

Anton Persson
En maskin-teknologi-studerande, före detta orienterare som dagdrömmer om såväl singletracks som småvägar. Trots relativt få år i cykelvärlden har han inga problem att tycka till om vare sig strumplängd, styrlinda eller sadelväskor. Spenderar onyttigt mycket tid på Strava och har fler cyklar i vardagsrummet än vad flickvännen anser är försvarbart. Gillar du fikarundor och cykelkepsar har du hittat rätt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Read previous post:
Seglarn och Åsa överlägsna på Lida

Close