Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
FaktaTräningstips

8 saker att undvika för att inte avslöjas som nybörjare

Cykling blir allt populärare och fler och fler börjar cykelträna. Alla har vi någon gång varit nybörjare och allt är inte så självklart som det kan verka för den som cyklat några år. Vi har därför, med glimten i ögat, sammanställt några råd för dig som är relativt ny inom cykling. Det handlar om att se rätt och erfaren ut. Sedan kan man komma rätt långt, även om det inte går så fort…
Och glöm inte – alla har vi en gång varit där…

garmin

1. Inga proffskläder
Få saker skriker NYBÖRJARE mer än när du kommer med en full uppsättning teamkläder (jersey, byxor, sockar osv) för ett team som du inte tävlar för, så bespara dig dessa överdrivet högt prissatta plagg och välj något eget istället. Den enda gången det är ok att köra i teamkläder som du inte tävlar för är när de blivit antika eller klassiska. Generellt brukar man säga att minst 10 år bör ha passerat sedan de användes av laget. Det kan också vara bra att ha läst på lite om laget, så att man känner till några av de stora stjärnorna som du försöker hylla.

fatguyinspandex-1-012. Köp kläder som passar
När du är ny inom cykling kan det kännas lite konstigt med alla dessa åtsittande plagg, men det är bara att vänja sig. Kläderna skall sitta tight, så köp samma storlek som du brukar ha. Cykling handlar om aerodynamik och det fungerar inte med en fladdrande jacka eller tröja som kan misstas som fallskärm. Om du redan köpt en för stor jersey, gör det inte värre genom att stoppa ner den i byxorna.

Tragetest3. Köp en så cool hjälm som du har råd med
När det handlar om hjälmen skall du inte snåla. Se till att du har en som matchar dina kläder, och som passar dig och din åkstil. En hjälm som du inte trivs med kommer du ändå inte använda, så tänk efter innan du köper.

Newbie-mark4. Inga taggiga nybörjarmärken
Inget avslöjar en nybörjare mer än taggiga svarta märken på vaden. Det får man när man kör med en kladdig och smutsig kedja och uppstår när man inte har koll på benen och cykeln. För att undvika dessa märken skall du se till att ha en ren kedja och använd klart kedjevax som inte gör kedjan svart. Se också till att rengöra dreven så att inte de smutsar ner din nytvättade kedja.

håriga ben5. Raka benen
Det här är en punkt som framför allt gäller killarna. De flesta tjejer rakar benen även om de inte cyklar. Rakningen är något som delar de seriösa från amatörerna. Är du seriös med din cykling så rakar du benen. Anledningen till att man skall raka sina ben beskylls oftast till att det skall ge en bättre aerodynamik. Det är rent struntprat, den ytterst lilla skillnaden kan du helt bortse ifrån. Andra hävdar att såren efter att ha glidit på asfalten efter en vurpa blir betydligt mindre med rakade ben. Men en del saker behöver man inte ha ett skäl till, det är bara att acceptera att så ska det vara.

Annons

backspegel6. Välj rätt tillbehör
Det finns tillbehör till din cykel som får dig att se cool ut, men det finns också de som har rakt motsatt effekt. En sadelväska som är stor nog att rymma din sadel är till exempel helt fel. Att hänga på mer än två vattenflaskor lika så. Cykeldatorn skall vara trådlös, inte se ut som en spindel mitt i nätet. Undvik också alla typer av backspeglar, oavsett om de sitter på hjälmen eller på styret.

reflex7. Inga reflexer
Du har köpt en ny cykel, och det ingick reflexer. Bra, men reflexer krävs bara när du kör i mörker och det var väl inte planen. Reflexer avslöjar nybörjaren, speciellt om de sitter i hjulen, så se till att montera bort dem. Glöm dock inte att sätta tillbaka dem om du skall köra Vätternrundan med start innan det ljusnar. En annan sak som du skall plocka bort om din cykel har det så är det plastringen mellan kassetten och ekrarna. Med en korrekt inställd växel finns ingen risk att kedjan når ekrarna, så då är plastringen helt onödig och definitivt avslöjande.

pedalfall8. Träna på att hoppa i och ur dina pedaler
Om du har pedaler med clips, vilket då måste ha om du inte skall se ut som en nybörjare, så måste du också träna på att komma i och ur dem. Få saker är så pinsamma som att stanna vid en korsning tillsammans med ett femtiotal andra cyklister och inse att du inte kommer loss från pedalerna, och därmed lägger dig på sidan. Träna hemma på garageuppfarten eller bakom huset till klicket sitter i ryggmärgen.

 

Har du gjort andra misstag som du vill varna nybörjare för, dela med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet längst ner.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.