11 snabba frågor med Tobias Ludvigsson

Intervjuer 18 Maj 2016

Vem är du, var bor du och vad sysslar du med?
Tobias Ludvigsson, född 1991 i Jönköping där jag fortfarande bor när jag är hemma i Sverige. ­Annars håller jag mest till i Girona i Spanien eller på ­tävlingar runt om i världen. Jag cyklar som proffs för det tyska laget Giant-Alpecin och har varit den enda svensken i Giro d’Italia de senaste åren.

Hur länge har du cyklat och varför började du?
Jag har cyklat sen jag var 9-10 år skulle jag tro. Som ungdom var det egentligen mest hockey som gällde men i femtonårsåldern började jag satsa mer seriöst på cyklingen. En kompis tog med mig på en mountainbiketräning och sedan dess har jag cyklat nästan varje dag.

Vad är bäst med att cykla?
Fartkänslan är riktigt härlig, och den där kicken man får av att känna att man har bra ben och är i form!

Vilka mål har du med din cykling?
Jag vill bli bättre varje år och kunna vinna så många cykeltävlingar som möjligt. En dröm är att få köra i den gula ledartröjan på Touren, och att ta guld på OS.

Hur mycket cyklar du en vanlig vecka under ­tävlingssäsong/uppbyggnadssäsong?
Som mest inför ett mål kan jag träna 100 timmar på en månad, så det blir väl runt 25 timmar i veckan. När jag körde Giro d’Italia 2015 hade vi 36 h på cykeln bara under den första veckan, så det gäller att ha en bra grund att stå på inför ett sådant race.

Vilka är dina bästa respektive sämsta egenskaper som cyklist?
Den mentala biten är nog min starkaste sida, jag skulle kunna åka iväg på ett läger och cykla själv i tre veckor om det skulle krävas för att bli bra. Det jag behöver jobba på är att hålla en bra position i klungan, och min spurt är inget att skryta med.

Vad är det bästa med Girot?
Fansen som står längs med vägen har en ­sådan kärlek och passion till tävlingen att man blir ­alldeles varm i själen. Sen är det ett otroligt vackert ­landskap man åker igenom.

Vad har du för cykel och vad är bäst med den?
På linjeloppen kör jag med en Giant Propel. Den är så otroligt styv och lätt för vara så stor, det gillar jag.

Var och hur förvarar du den?
Min träningshoj har jag i hemma i Girona. Tävlingscyklarna står på lagets Service Course i Holland mellan tävlingarna, där får de ordentlig kärlek av mekanikerna.

Vilken är din favoritplats att cykla på?
Kustvägen mellan Lloret de Mar och Sant Feliu är oslagbar. Hemma i Jönköping tar jag garanterat en sväng runt Landsjön i Kaxholmen.

Vilka andra cyklar har du och hur många cyklar anser du att man behöver?
Förutom linjecykeln har jag självklart en tempocykel, en Giant Trinity. Dessutom har jag en vintercykel, en Monark Ergometer som jag använder för vinterträning inomhus och en mountainbike. Det är bra att ha ett par olika cyklar som att man kan variera sig lite emellanåt.

Tobias Ludvigsson på sin Giant Propel. Foto: Giant Alpecin
Tobias Ludvigsson på sin Giant Propel. Foto: Giant Alpecin

 

Artikeln publicerades ursprungligen i Svenska Cycling Plus 6-2015.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.