Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
MTBMTB tävlingsnyheter

​Alanko och Nymann SM-segrare i Vättern Bike Games

Alex Alanko från Djurö vann SM i slopestyle som avgjordes under Vättern Bike Games på lördagen.

Alex Alanko tog hem SM i slopestyle och Joacim Nymann vann utomhus-SM i trial när cykeleventet Vättern Bike Games kördes på lördagen.

– Det gäller att bestämma sig mentalt – att nu gör jag det här, säger en lycklig Alex Alanko efter sitt segeråk.

För andra året i rad förvandlades Duntebergets motorstadion i Motala på lördagen till cykelarena, med en rad extrema cykelgrenar på programmet. Under Vättern Bike Games avgjordes SM i slopestyle, utomhus-SM i trial, en nationell tävling i BMX Freestyle och en åtta timmars lagtävling i MTB.

SM i slopestyle, där åkarna gjorde halsbrytande trick och hopp i en specialbyggd bana i motocrossbackarna, fick skjutas fram några timmar på grund av regn och tuff vind. Men när finalen kom igång var det till slut Alex Alanko från Djurö som tog hem segern, en enda poäng före Viktor Douhan. Alex låg elva efter första omgången, men slog till med ett kanonåk i andra omgången.

– Jag kraschade uppe i banan i första omgången, säger han. Vinden är svår, när den vänder kan det skilja en meter. I den andra omgången var det bara att bestämma sig, att nu gör jag det här.

– Det var nervöst när Viktor körde sitt andra åk, jag visste att han hade potential att vinna. Och han fick till ett sjukt bra åk, så det kunde ha gått hur som helst.

I utomhus-SM i trial blev det en väntad segare när Joacim Nymann från Partille tog sitt nionde SM-guld och det femte utomhus. Han bemästrade balanskonsterna på kabelvindor, stockar, stenar och lastpallar bäst och var nöjd efter segern.

– Det har varit en bra nivå på tävlingen, säger han. Regnet i början gjorde det tuffare, det blir lite halt på banan. Vättern Bike Games är ett grymt kul event i och med att olika grenar samlas på ett ställe. Jag har cyklat både MTB, slopestyle och BMX så jag känner ju många av de andra åkarna.

Joacim Nymann kör närmast en världscuptävling i Belgien och i november väntar VM i Kina. Förra året slutade han femma i VM, nu är siktet högre ställt.

Annons

– Jag satsar på VM-guld, säger han och skrattar.

I half pipe BMX var Jacob Nedler från Uppsala överlägsen. Han tog hem segern efter att bland annat ha satt en flair talewhip, en volt där man samtidigt snurrar cykeln, i sitt sista åk. BMX Freestyle blir ny OS-gren om två år och Jacob Nedler satsar på att ta en av OS-platserna.

– Det startar en världscupserie nu, där de tio bästa åkarna får en OS-plats, säger han. Och kör jag bra så har jag chans på en plats.

Vättern Bike Games blev sammantaget en stor folkfest med massor av cyklister och stor publik som följde de spektakulära tävlingarna. Förutom fartfyllda cykeltävlingar fanns det ett stort prova-på-område för barn – ”Skoj med hoj” – och ett alldeles eget lopp för barn upp till 12 år.

– Det har varit en fantastisk dag, säger Ulrika Smith Svenstedt, marknadschef för Vätternrundan som arrangerar Vättern Bike Games. Vättern Bike Games samlar alla på ett ställe, från proffsen och världsstjärnorna i de extrema grenarna till de riktigt små som kör Minivättern MTB. Och så förstås alla barn och unga som kommer och tittar.

– Jag tror att vi har inspirerat många barn och ungdomar i dag, att cykla mer och våga prova nya cykelgrenar. Det har varit oerhört kul att se alla barn som har provat på allt från trial till slopestyle och pump track. Det bådar verkligen gott för framtiden.

Joacim Nymann tog sitt nionde SM-guld under Vättern Bike Games och satsar mot VM i Kina i november. Foto: Emrik Jansson

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.