Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Fakta

Så kör du i klunga

Det närmar sig årets största motionslopp på cykel i Sverige, Vätternrundan. Under de sista åren har olika subgrupper blivit allt populärare, men du måste inte tillhöra en förening eller subgrupp för att utnyttja klungkörningens fördelar. Det finns massor med energi att spara genom att ligga tillsammans i en grupp. Men det finns också en hel del faror som är väl värda att ha i beaktande. Även om du själv är en van klungkörare, så bör du hela tiden ha i åtanke att alla i din klunga kanske inte är lika erfarna, och det är inte alls omöjligt att några av dina nya klungvänner faktiskt aldrig har kört i klunga förut.

För er ger vi här några korta och enkla råd, men tänk på att du alltid måste tänka minst ett steg före så fort du ligger i en klunga. Gör aldrig några snabba förändringar i riktning eller hastighet utan att du har försäkrat dig om att det verkligen kan göras på ett säkert sätt.

Utöver att aldrig göra några överraskande rörelser i klungan finns det också några tecken som är bra att känna till, och vidarebefordra alltid ett tecken som någon framför dig gör till de som är bakom dig. Bara för att du ser cyklisten framför dig väl betyder inte det att hen som ligger på ditt bakhjul gör det.

Nedan följer de vanligaste tecknen, men det finns många fler och också olika varianter. Är det akut fara – SKRIK!

  • När det är dags att svänga sträcker du ut handen i den riktning du planerar att svänga.
  • Vid stopp sträcker du upp din högra hand i luften, men handryggen mot cyklisterna bakom dig. Många gör det här tecknet med en rak vinkel i armbågen så att överarmen går rakt ut från kroppen.
  • Faror på vägen – peka ner mot vägen och på den eventuella faran, som kan vara allt från sprickor och potthål till tappade drickaflaskor, som det brukar finnas gott om runt Vättern.
  • Hinder på någon sida av vägen. Vid till exempel refuger, parkerade bilar eller cyklar, fotgängare och så vidare sträcker du bak armen och slår sig lätt på skinkan på den sidan som faran finns på. Vissa cyklister viftar istället med armen bakom ryggen på den sidan som hindret finns på.

 

Annons

Slutligen några viktiga saker att tänka på när du cyklar runt Vättern

  • Respektera trafikreglerna. Vättern är inte trafikfri – ännu. Du riskerar inte bara att skada dig själv och andra genom att inte följa reglerna – du ger hela cykelsporten dåligt rykte.
  • Stör inte trafiken – Håll din linje, ge klara signaler vad du tänker göra och varna för hinder.
  • Ha tålamod och visa hänsyn till de som inte är lika vana cyklister som dig. Det är ett motionslopp, inte en SM-tävling.
  • Visa respekt för dina medtrafikanter. Inga otrevliga gäster eller fult språk till varken andra cyklister eller bilister som inte uppträder som du anser att de borde.
  • Förklara på ett trevligt sätt för cyklister som inte kan klungans kodspråk. De kommer garanterat att uppskatta dina råd om de framförs på ett trevligt sätt.
  • Var ett föredöme.
  • Allt du gör kommer att påverka andra på ett eller annat sätt, tänk på det.

 

Lycka till och ha en trevlig cykeltur runt sjön och några härliga dagar i Motala.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annons

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.